Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 10.01.2016
  • Autor: finance.cz

Jakým způsobem se určuje bolest a ztížení společenského uplatnění při odškodnění pracovního úrazu? Kde lze nově nalézt tabulky jednotlivých položek pro odškodnění této nemajetkové újmy? Odpovědi naleznete v dnešním článku.

Od 1. října loňského roku vstoupila v účinnost novela zákoníku práce, která posílila práva poškozených zaměstnanců při odškodnění pracovního úrazu nebo nemoci z povolání, zejména při odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění, o které jsme informovali: Novela zákoníku práce posílí práva poškozených zaměstnanců. Nařízení vlády bylo nakonec přijato v částečně odlišné podobě, kdy se zachoval původní způsob výpočtu ztížení společenského uplatnění bodle součtu jednotlivých položek utrpěné újmy na zdraví.

Nařízení vlády
Konkrétní postup pro odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění u pracovních úrazů nebo nemocí z povolání naleznete v nařízení vlády č. 276/2015 Sb., o odškodňování bolesti a ztížení společenského uplatnění způsobené pracovním úrazem nebo nemocí z povolání. Nařízení vlády obsahuje několik příloh, které vymezují bodové hodnocení bolesti nebo ztížení společenského uplatnění pro odškodnění pracovního úrazu nebo nemoci z povolání.

Definice bolesti a ztížení společenského uplatnění pro účely nařízení vlády
Nařízení vlády definuje, že bolestí se rozumí tělesné a duševní strádání způsobené poškozením zdraví pracovním úrazem nebo nemocí z povolání, včetně stresu, obtíží a psychických symptomů obvykle doprovázejících poškození zdraví, a léčením a odstraňováním následků poškození zdraví, včetně komplikací vzniklých v přímé příčinné souvislosti s pracovním úrazem nebo nemocí z povolání.

Dále nařízení vlády definuje rovněž, že ztížením společenského uplatnění se rozumí trvalý nepříznivý vliv poškození zdraví pracovním úrazem nebo nemocí z povolání a jeho trvalých následků a psychosociálních dopadů, které omezují nebo mění společenské uplatnění poškozeného v životě, zejména při uspokojování životních, pracovních, vzdělávacích a sociálních potřeb.

Výpočet bolesti a ztížení společenského uplatnění
Bolest a ztížení společenského uplatnění dle nařízení vlády se hodnotí v bodech. Hodnota jednoho bodu činí 250,- Kč. Přílohy nařízení vlády např. u vymknutí kolena stanovují bodové ohodnocení bolesti na 90 bodů, tj. 22.500,- Kč. Při amputaci dominantní ruky stanovuje příloha nařízení vlády pro odškodnění ztížení společenského uplatnění bodové ohodnocení na 4.400 bodů, tj, 1,1 milionu korun českých.

Bodové hodnocení bolesti a ztížení společenského uplatnění dle nařízení vlády se provádí lékařskými posudky. Bodové hodnocení bolesti se provede, jakmile je zdravotní stav poškozeného zaměstnance ustálený. Bodové hodnocení ztížení společenského uplatnění se provede obvykle rok od poškození zdraví pracovním úrazem nebo nemocí z povolání, kdy je dána trvalost poškození zdraví. Bodové hodnocení bolesti může být v některých případech zvýšeno až o polovinu vzhledem k případným komplikacím nebo náročnému způsobu léčení.

Zvýšení odškodnění soudem
Při zajištění odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění musí být poškozený zaměstnanec aktivní a jednat se zaměstnavatelem anebo jeho pojišťovnou. Zákoník práce deklaruje zaměstnanci právo na zvýšení odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění dle nařízení vlády, a to prostřednictvím soudního sporu, kdy soud může výši odškodnění přiměřeně zvýšit.

Výše uvedené je pouze vymezením základního okruhu odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění u pracovních úrazů a nemocí z povolání. Budete-li řešit případ odškodnění pracovního úrazu, lze jedině doporučit konzultovat s právníkem k posouzení veškerých aspektů vašeho případu, a to zejména s ohledem na neustálý vývoj rozhodovací praxe soudů a samotné legislativy.

 

 

 

  • Zdroj: čtk