Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 15.03.2018

Se zavedením elektronických neschopenek od ledna příštího roku počítá schválená novela o nemocenském pojištění.

Premiér Andrej Babiš se shodl s předsedou Asociace samostatných odborů Bohumírem Dufkem na potřebě elektronické neschopenky. Po jejím zavedení by podle Dufka mohla být zrušena karenční doba, tedy neplacení náhrady mzdy i v prvních třech dnech nemoci zaměstnance. Doufá, že elektronická neschopenka bude od roku 2019 fungovat.

"Jsem si vědom toho, že karenční dobu nelze zrušit bez toho, že bude zavedena elektronická neschopenka," řekl Dufek. "Nápad elektronické neschopenky mě zaujal. Myslím, že to je dobrá věc. Je to kontrola, jak dávají doktoři neschopenku, a pojistka, aby systém nebyl zneužíván,"uvedl Babiš. "Jsem rád, že se nápad elektronické neschopenky premiérovi líbil, doufám, že o ní přesvědčí i podnikatelské svazy," doplnil Dufek.

Se zavedením elektronických neschopenek od ledna příštího roku počítá schválená novela o nemocenském pojištění. Lékaři by podle ní ale mohli potvrzení o pracovní neschopnosti dál vystavovat i v papírové podobě. Od loňského června pracovníci ministerstva práce začali chystat návod na používání e-neschopenek a popsali postup. Ohled se bral i na zabezpečení citlivých údajů. Nastavení je podle zástupců resortu připraveno, rozhoduje se ale o tom, kdo ho technicky provede.

Karenční dobu zavedla v úsporném balíčku vláda Mirka Topolánka. Ústavní soud ji k pololetí 2008 zrušil, kabinet neproplácení prosadil znovu, ale snížil odvody firmám. Ústavní soudci poté tuto úpravu nechali v platnosti.

  • Zdroj: ČTK