Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!
Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem
Seznámení se strategickým dokumentem Evropské unie „Vize pro zemědělství a potraviny“, kterou před více než 14 dny na Radě ministrů zemědělství EU představil komisař pro zemědělství a rozvoj venkova Christophe Hansen, a to jako novou vizi Společné zemědělské politiky EU po roce 2027 – to byl hlavní bod programu konference Budoucnost českého zemědělství“, kterou 6. března 2025 uspořádal Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu PČR.
Vepřové ze Španělska, drůbež z Brazílie, nebo jablka z Nového Zélandu. Zbytečně dovezené potraviny, tedy takové, které je možné vypěstovat u nás, a přesto je dovážíme ze zahraničí mají mnohonásobně vyšší uhlíkovou stopu než ty vyprodukované v tuzemsku. Na příkladu čtyř komodit to ukazuje modelový výpočet, který pro Zemědělský svaz ČR připravila společnost Fair Venture.