Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 12.01.2017
  • Autor: Ing. Věra Řeháčková

V lednu 2017, ETUCE (Evropská odborová komise pro vzdělávání) odstartovala nový projekt ESSDE – Projekt III zaměřený na budování kapacit pro sociální dialog evropských odvětvových sociálních partnerů ve vzdělávání usilující o trvale udržitelný vliv na evropskou politiku vzdělávání prostřednictvím budování úspěšného sociálního dialogu. ESSDE Projekt III navazuje na práci odvětvových sociálních partnerů s cílem zlepšení sociálního dialogu a s cílem efektivnějších výsledků na evropské úrovni, které by mohly lépe sloužit členským organizacím na vnitrostátní úrovni.

Projekt probíhá v konzistentní spolupráci s Evropskou federací vzdělávání zaměstnavatelů (EFEE) a ve spolupráci s členskými organizacemi ETUCE z Dánska, Finska, Irska, Itálie, Lucemburska, Malty, Nizozemska  a Portugalska  po dobu dvou let. Zástupci z těchto organizací založí Poradní skupinu projektu. Jde o třetí projekt sociálního dialogu pro budování kapacit svého druhu a skládá se  z řady sociálních národních dialogů u kulatých stolů v osmi zemích, a navazuje na úspěšný model  předchozích projektů ESSDE pro budování kapacit - Projekt II podporující potenciál evropského odvětvového sociálního dialogu v oblasti vzdělávání tím, že řeší nové výzvy a výměnu zkušeností a znalostí .V další fázi bude se tento projekt nadále soustřeďovat na ty země sociálního dialogu, kde byl sociální dialog oslaben v důsledku hospodářské krize a zahrnuje ty země, které se nepotřebují zaměřit se na budování kapacit. Kromě toho by mohly zesílit vazby mezi národním a sektorovým evropským sociálním dialogem. Tento nový projekt vychází ze získaných poznatků a přesouvá těžiště na zlepšování společné práce na evropské úrovni, s cílem zvýšit sílu a účinnost evropského odvětvového sociálního dialogu ve vzdělávání v dlouhodobém horizontu.  


Prosazování národního sociálního dialogu a další rozvoj evropského odvětvového sociálního dialogu jsou opakující se prioritou a představují nepřetržitý úkol v pracovních programech ESSDE.

  • Zdroj: www.csee-etuce.org