Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 24.03.2017

Přepracovaná Tripartitní deklarace principů týkajících se nadnárodních společností a sociální politiky (MNE deklarace) je rozšířená o další zásady v oblasti důstojné práce, sociálního zabezpečení, nucené práce, přechodu od neformální k formální ekonomice, přístupu k nápravě a odškodnění obětí. Tyto rozšířené zásady by měly posílit přínos nadnárodních společností s cílem dosažení důstojné práce pro všechny.

Zásady deklarace jsou zaměřeny na mnohonárodnostní a národní podniky, vlády a zaměstnavatelské organizace i organizace zaměstnanců. Řeší problémy týkající se  zaměstnanosti, školení, podmínek práce, života a pracovních vztahů. Zahrnují základní principy a práva v práci, ale také návod týkající se mnoha dalších aspektů důstojné práce.

Čtyřicet let po přijetí původní MNE deklarace nadnárodní podniky zůstávají klíčovou hnací silou globalizace. Jejich činnosti mohou mít vliv na pracovní a životní podmínky lidí na celém světě a budou i nadále hrát důležitou roli při podpoře hospodářského a sociálního pokroku.

Nová verze deklarace, kterou vypracoval řídící výbor Mezinárodní organizace práce reaguje na stávající ekonomickou realitu, zvýšení mezinárodních investic a obchodu a růst globálních dodavatelských řetězců. Bere rovněž v úvahu vývoj od poslední aktualizace v roce 2006 uvnitř i vně Mezinárodní organizace práce, včetně nových pracovních norem přijatých Mezinárodní konferencí práce, Obecných zásad v oblasti podnikání a lidských práv, které byly schváleny Radou pro lidská práva v roce 2011 a jsou zakotveny v Programu pro udržitelný rozvoj 2030.

Rovněž poskytuje návod na "due diligence" procesy - v souladu s Obecnými zásadami OSN v oblasti podnikání a lidských práv - v dosažení důstojné práce, udržitelného podnikání, inkluzívního růstu a lepšího rozdělování zisků. Je vypracována v intencích Cílů udržitelného rozvoje OSN.

„ Deklarace odráží konsensus mezi vládou, zaměstnavateli a pracovníky, poskytuje jasný návod na to, jak mohou podniky přispívat prostřednictvím svých činností na celém světě k realizaci slušné práce, "uvedl generální ředitel Mezinárodní organizace práce, Guy Ryder. "Její doporučení zakotvené  v mezinárodních pracovních normách odrážejí osvědčené postupy pro všechny podniky, ale také vyzdvihují  úlohu vlády při stimulaci dobrého chování podniků, právě tak jako klíčovou úlohu sociálního dialogu."

Informace a pokyny týkající se uplatňování zásad této nadnárodní deklarace jsou k dispozici na webové stránce Mezinárodní organizace práce : www.ilo.org, případně své dotazy můžete zasílat prostřednictvím helpdesku Mezinárodní organizace práce pro podnikání (assistance@ilo.org~~HEAD=pobj).