Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!
Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem
Na Farmě pod Ještědem na Liberecku odstartoval v sobotu 26. května letošní, v pořadí již pátý ročník projektu Poznej svého farmáře. V průběhu čtyř měsíců zavítá série vzdělávacích akcí do všech krajů České republiky, a skončí 29. září na Farmě Bělina na Karlovarsku. Rozpočet na letošní ročník jsou tři miliony korun s DPH, což je zhruba stejně jako loni.
Před necelým měsícem Evropská komise zveřejnila návrh budoucího rozpočtu Společné zemědělské politiky po roce 2020 a návrh nových pravidel této politiky. Zemědělský svaz (ZS) ČR vnímá tento návrh jako špatný, protože neodpovídá odlišným podmínkám v jednotlivých zemích a mohl by výrazně poškodit strukturu českého zemědělství i jeho konkurenceschopnost v rámci společného prostoru Evropské unie.
Výkon české ekonomiky v prvním čtvrtletí zeslábl. Přesto se Česko díky meziročnímu růstu HDP zařadilo mezi nejrychleji rostoucí země EU. Ekonomiku táhly vyšší investice i spotřeba domácností. Kupní síla mezd rostla nejvíc za posledních patnáct let. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PRGLF), jehož stoprocentním akcionářem je ministerstvo zemědělství, odvolal ředitele výstaviště České Budějovice Leoše Kutnera. Uvádí to dokument ve Sbírce listin z 13. dubna.
Zemědělci, kterým loni sucho poničilo sklizeň, už mohou žádat o odškodné. Čas mají do 29. června. V dotačním programu na zmírnění ztrát jsou dvě miliardy korun. Žádosti přijímá a vyřizuje Státní zemědělský intervenční fond, uvedla ve svém zpravodajství Česká televize.
Potravinářská komora ČR vítá návrh ministra školství, mládeže a tělovýchovy Roberta Plagy a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha na zmírnění „pamlskové vyhlášky“. Po dvou letech se ukázalo to, na co komora upozorňovala již při projednávání stávajícího znění, že dojde k výraznému zeštíhlení nikoli dětí, ale nabídky ve školách, a že je nesmysl nastavovat limity pro živiny jako cukr nebo tuk tak nízko, že jich u valné většiny výrobků nebude možné reálně dosáhnout.