Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 16.04.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

V České republice se po dvaceti letech objevil v chovu drůbeže pseudomor, takzvaná Newcastleská nemoc. Pro ptáky je nebezpečná, u člověka může vyvolat zánět spojivek. V okolí ohniska v Šanově na Zlínsku vytvoří veterináři tříkilometrové a desetikilometrové ochranné pásmo, kde zamezí přemisťování ptáků.

Malochovatel z výše uvedené obce ohlásil začátkem tohoto týdne úhyn jedenácti z třiceti čtyř chovaných slepic na svém neregistrovaném hospodářství. Uhynulé kusy byly zaslány k vyšetření, které vyloučilo, že by ptáci byli nakaženi ptačí chřipkou. Potvrdilo však jinou nebezpečnou nákazu, Newcastleskou chorobu, jež vyvolává paramyxovirus.

Ústřední ředitel Státní veterinární správy MVDr. Zbyněk Semerád k tomu prohlásil, že aby se zamezilo možnému šíření nákazy, bude ještě dnes všechna zbývající drůbež v postiženém chovu utracena. Dle platných evropských předpisů bude okolo ohniska nákazy vytýčeno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. V těchto pásmech Státní veterinární správa mimo jiné nařídí provedení soupisů drůbeže. Zároveň upozornil, že až na výjimky, stanovené legislativou, bude zakázáno přemísťování drůbeže do pásem a z nich. Po dobu platnosti mimořádných veterinárních opatření nebude možné v pásmech pořádat výstavy, burzy, trhy a svody drůbeže a ostatních ptáků.

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé jde o druhou nejnebezpečnější nemoc pro drůbež po ptačí chřipce, kvůli které se loni v Česku utratilo skoro sto tisíc kusů opeřenců. Nosnice ve velkochovech jsou podle Dlouhé vakcinované, kuřata ve výkrmu však ne, měly by však mít ochranu z vakcinace od svých rodičů. Problém by podle ní mohl nastat v exportu drůbeže do zahraničí a u vodní drůbeže či v malochovech, které nedostatečně dodržují biologickou ochranu.

Závažné virové onemocnění způsobuje u domestikovaných i volně žijících ptáků trávicí, dýchací a nervové potíže s rizikem následného úhynu. Nemoc může postihnout slepice, krůty, bažanty, holuby či křepelky. Onemocnění se zřídka objevuje i u kachen a hus, vnímaví jsou vůči němu i pštrosi a mnoho druhů volně žijících ptáků, celkem jde podle veterinářů o více než dvou set druhů.

Vakcinace je povinná pro chovy, kde se ptáci chovají na produkci vajec od pěti set ptáků. V ostatních chovech veterináři očkování doporučují. Státní veterinární správa k tomu dále dodává, že vzhledem k tomu, že tato nákaza je na seznamu nebezpečných nákaz, přísluší chovateli v případě vzplanutí nákazy náhrada nákladů za opatření, která jsou přijata ke zdolání nákazy.