Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!
Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem
České předsednictví v Radě Evropské unie se ve čtvrtek dohodlo se zástupci Evropského parlamentu na kompromisní podobě pravidel, které mají zaměstnancům zajistit přístup k informacím o rozdílu mezi platy mužů a žen pracujících na stejné pozici. Podle zpravodajství Českého rozhlasu Evropská unie opatřením reaguje na přetrvávající praxi vyššího ohodnocení mužů oproti ženám za stejnou práci. Dojednaná směrnice by mohla vstoupit v platnost do několika týdnů.
Zdražování potravin nebere konce, uvádí ve svém zpravodajství CNN Prima NEWS. Načež konstatuje, že cena základních surovin, ve srovnání se stejným obdobím loni, vrostla o desítky procent, u cukru dosáhla dokonce dvojnásobku. I když by se, podle odborníků, měla již blížit stropu, například vejce jen v posledním měsíci zdražila o 22 procent. Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda za tím vidí zejména zájmy obchodníků.
Kdo může za zdražování cen potravin: potravináři, obchodníci, nebo někdo jiný? V pořadu „Pro a proti“ Českého rozhlasu o tom besedovali viceprezident Agrární komory Václav Hlaváček, který vidí příčiny na straně obchodníků, a viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Pavel Mikoška, který věří, že na vině je celý dodavatelský řetězec, ale o velkých ziscích prý mluvit nelze.
Agrární komora ČR nám zaslala vyjádření jejího prezidenta Jana Doležala, ve kterém se uvádí:
„Počet ohnisek ptačí chřipky v posledních dnech rychle roste po celé Evropě a první případy byly potvrzeny i v České republice.Pod názvem „Zdraví spotřebitelů, informovaná volba a ochrana prostředí jsou pro potravináře klíčovými prioritami,“ uspořádala Potravinářská komora ČR (PK ČR) v úterý 13. prosince 2022 tiskovou konferenci, na jejímž programu bylo zhodnocení činnosti komory v letošním roce a nástin úkolů v roce 2023. Druhým hlavním bodem programu byl slavnostní křest knihy „Boží dar – Příběhy českých potravin“.