Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 07.11.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Zásadní pro zdravotnictví jsou podle premiéra Andreje Babiše (ANO) investice, protože některé nemocnice jsou ve velmi špatném stavu. Naplánovaných je sedm strategických staveb za 11,6 miliardy korun. Potřeba je však přes 70 miliard korun. Do zdravotnictví šlo letos 320 miliard korun, nemocnice dlouhodobě tvrdí, že na investice do objektů jim peníze nezbývají. Premiér to prohlásil ve čtvrtek, a to v rámci zahájení konference Zdravotnictví 2020, přičemž jeho projev přenášela v přímém přenosu Česká televize.

Podle Andreje Babiše máme jedny z nejlepších doktorů na světě a musí chodit do strašných podmínek. To se musí změnit. Národní investiční plán obsahuje 73 miliard investic do zdravotnictví. „Řešíme to hlavně u státních nemocnic, vybrali jsme sedm strategických investic,“ vysvětlil Andrej Babiš. Dodal také, že v oblasti nemocniční péče je třeba mít strategii. „Vlastnickou strukturu jsme vybudovali nešťastně a měli bychom se ji snažit zjednodušit. Nemocnice má stát, kraje i města. Bylo by nejlepší, kdyby skončily v krajských rukou,“ je přesvědčen předseda hnutí ANO.

Mezi sedmi investicemi je podle ministerstva zdravotnictví výstavba pavilonu chirurgických oborů ve Fakultní nemocnici Plzeň, gynekologicko-porodnické kliniky ve FN Brno, dostavba a rekonstrukce hlavní budovy FN Olomouc a modernizace objektu chirurgických oborů ve FN Hradci Králové.

Z pražských nemocnic chce ministerstvo zdravotnictví investovat do nového sdruženého objektu Všeobecná fakultní nemocnice, Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Poté bude postaven nový pavilon a zároveň i nový urgentní příjem v Thomayerově nemocnici. Ze státního rozpočtu půjde na investice asi 8,5 miliardy korun, z vlastních zdrojů nemocnice investují přibližně 3,1 miliardy korun.

Příští rok bude české zdravotnictví hospodařit s 350 miliardami korun. Nemocnice čerpají více než polovinu této částky. Platby za péči od zdravotních pojišťoven podle vedení nemocnic ale nestačí na velké investice do nových pavilonů nebo opravy budov. Využívají proto investiční programy státu. Do budov nemocnic musí jako zřizovatelé investovat i kraje nebo města.