Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 16.04.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Slovenské závody dvou automobilek vytvoří v blízké době zhruba 1000 nových pracovních míst. Podle zpravodajství Českého rozhlasu to ve čtvrtek oznámily továrny britské automobilky Jaguar Land Rover (JLR) a německého Volkswagenu. Nové zaměstnance přijmou v době, kdy nezaměstnanost v zemi vystoupila i kvůli dopadům šíření koronaviru na nejvyšší úroveň za poslední téměř čtyři roky.

Bratislavský závod Volkswagenu, který je jedním z největších zaměstnavatelů v zemi, ohlásil, že hledá přibližně 400 nových pracovníků do montáže vozidel.

Továrna Jaguar Land Rover v Nitře vytvoří přes 600 nových pracovních pozic v různých profesích, do léta tak bude zaměstnávat téměř 4000 pracovníků.

Na Slovensku automobilka montuje modely vozidel Land Rover Defender a Land Rover Discovery. Subdodavatelé automobilky by měli přijmout dalších 300 zaměstnanců.

„Jako výrobce vozidel aktuálně čelíme mimořádně náročným podmínkám. Na jedné straně nás těší oživení poptávky na světových trzích, na druhé straně nám ovšem nesmírně ztěžuje situaci ve výrobě nestálý dodavatelský řetězec, který je zasažen globálním nedostatkem a výpadky polovodičů,“ uvedl k chystanému rozšíření výroby Sebastian Krapoth, člen představenstva Volkswagen Slovakia zodpovědný za personální oblast.

Automobilový průmysl je dlouhodobě hlavním motorem slovenské ekonomiky. Kromě JLR a Volkswagenu montují vozidla na Slovensku také automobilky Kia a Stellantis.

Český rozhlas ve svém zpravodajství k tomu dále dodal, že mMíra nezaměstnanosti na Slovensku letos v únoru vystoupila na 7,90 procenta, což je nejvyšší úroveň od března roku 2017. Situace na slovenském trhu práce se začala zhoršovat po propuknutí epidemie covidu-19, loni v únoru byla míra nezaměstnanosti v zemi těsně nad pěti procenty.

  • Zdroj: Český rozhlas