Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 23.10.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Kdyby v České republice nefungoval program Antivirus, byla by dnes desetiprocentní nezaměstnanost, řekl ve čtvrtek v pořadu Interview ČT24 prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) Tomáš Prouza. Zároveň kritizoval vládu za špatnou komunikaci. Podle jeho slov lidé vnímali jarní vypnutí ekonomiky mnohem lépe než současná omezení.

Podle Tomáše Prouzy se díky programu Antivirus podařilo udržet lidi v práci. „To je nejdůležitější ze všech opatření, že lidé nekončí na ulici, nepřichází o své příjmy. Stejně tak byl strašně důležitý kompenzační bonus pro živnostníky,“ dodal Tomáš Prouza. Zároveň vyzdvihl, že lidé mohli v zásadě jenom poslat e-mail a během pár dní měli peníze na účtu.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) ve středu uvedl, že bude pokračovat Antivirus A, pro OSVČ je připraven kompenzační bonus ve výši pěti set korun denně, a je možné žádat o peníze také z programu COVID – nájemné.

Podle Prouzy by tyto programy měly platit plošně, stejně jako na jaře. „Dneska program Antivirus říká ano, pokud jste restaurace, pokud jste hotel, pokud jste zavřený obchod, máte nárok. Ale ne, když už jste prádelna, která přišla o 95 procent příjmu kvůli tomu, že je hotel zavřený,“ uvedl jako příklad.

Podle Tomáše Prouzy ministr Karel Havlíček opakovaně tvrdí, že o případném rozšíření se bude ještě jednat. „Kolegové dokončují materiál, který by popisoval, kdo jsou ty zasažené obory, aby to pokrylo všechny. Já si myslím, že tady nejde postupovat tak, že si někoho vytáhneme z klobouku,“ uvedl k tomu Tomáš Prouza.

Prezident SOCR ČR tvrdí, že v tuto chvíli je ohroženo až 200 tisíc pracovních míst. „My jsme si mapovali, kolik lidí dneska pracuje v cestovním ruchu, kolik v restauracích, podle toho je už dneska zhruba půlka restaurací zavřených (do konce nouzového stavu),“ uvedl Tomáš Prouza. Pokud by se opatření rozvolňovala například až v polovině prosince, tak spousta majitelů hospod už, podle Tomáše Prouzy, nebude mít sílu ani peníze na to, aby znovu otevřeli.

Tomáš Prouza si také posteskl, že ještě nikdy nebyla důvěra v ekonomiku tak nízká, jako je nyní. Podle něj je to mimo jiné proto, že krize je nepředvídatelná. Navíc, je to, podle něho, dáno nedůvěrou ve vládu ze strany české veřejnosti.

Prezident SOCR ČR si také myslí, že lidé na jaře víc respektovali nařízená pravidla, což naopak nyní údajně nedělají. Zmínil například, že lidé záměrně chodí do obchodů bez roušek, a po upozornění ze strany personálu bývají i agresivní. Podle něj je to důsledkem špatné komunikace vlády.

Vláda také, podle něho, utrácí za zbytečnosti, čímž nabourává důvěru finančních trhů a ohrožuje levné úvěry. „Co důvěru trhu může rozbít, je, že se budou peníze projídat, že tady budou další předvolební dárečky, kupování hlasů za pět tisíc korun,“ upozornil Tomáš Prouza. Odmítl snahu vlády investovat především do stavebnictví a do zemědělství, naopak, podle něho, by se mělo investovat do digitalizace a do ekologických programů.

  • Zdroj: Česká televize