Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 13.12.2017
  • Evropská komise dne 12.12.2017 navrhla propojení informačních systémů EU pro bezpečnost a správu hranic
  • Ty zatím fungují odděleně, což zvyšuje riziko "proklouznutí" důležité informace týkající se např. závažné trestné činnosti či terorismu
  • Vznikne jeden evropský vyhledávací portál, který policii a pohraniční stráži umožní vyhledávat simultánně v několika databázích (místo dosavadního zdlouhavého procházení mnoha různě fungujících databází)
  • Sdílená služba porovnávající biometrické údaje pomůže potírat podvody s identitami
  • Společná schránka bude obsahovat biografické a biometrické informace, např. jména a data narození občanů bez EU občanství
  • To vše umožní dělat rychlé a efektivní kontroly při zajištění ochrany dat
Evropská komise dne 12.12.2017 navrhla aktualizovat informační systémy EU zabývající se bezpečností, správou hranic a řízením migrace a vzájemně je propojit, aby odstranila stávající mezery a umožnila jejich inteligentnější a účinnější fungování.
Díky těmto opatřením bude možné, aby si různé systémy mezi sebou vyměňovaly informace, a příslušníci pohraniční stráže a policisté budou mít přístup k těm správným informacím, kdykoli a kdekoli to budou při výkonu svých úkolů potřebovat. Současně budou zachovány nejvyšší standardy ochrany údajů a úplné dodržování základních práv. Tento návrh s ohledem na nedávné problémy v oblasti bezpečnosti a migrace zajistí vyšší bezpečnost občanů EU prostřednictvím usnadnění správy vnějších hranic EU a zvýšení vnitřní bezpečnosti.
První místopředseda Komise Frans Timmermans k tomu uvedl: „Když jde o ochranu našich občanů před terorismem a o záchranu životů, je nutné reagovat urychleně. Informační systémy EU v oblasti bezpečnosti a správy hranic fungují v současné době odděleně, což vede k pomalejšímu tempu prosazování práva. Náš návrh zavádí jejich plnou interoperabilitu. To znamená, že donucovací orgány v celé EU budou mít přímý a okamžitý přístup ke všem dostupným informacím.“
Komisař pro migraci, vnitřní věci a občanství Dimitris Avramopoulos k tomu dodal: „Dnes odvádíme závěrečný a nejdůležitější díl naší práce s cílem odstranit mezery a nedostatky v našich informačních systémech zabývajících se bezpečností, správou hranic a řízením migrace. Nyní již budou příslušníci pohraniční stráže, imigrační úředníci a policisté disponovat v pravý čas těmi správnými informacemi pro výkon svých úkolů. Je to stěžejní iniciativa této Komise a já vyzývám společné normotvůrce, aby ji také přijali za svou prioritu a dokončili svůj díl práce do konce roku 2018.“
Komisař zodpovědný za bezpečnostní unii Julian King uvedl: „Teroristé a pachatelé závažné trestné činnosti by neměli být schopni touto sítí proklouznout ani nám zmizet z hledáčku. Tento ambiciózní nový přístup ke správě a využívání stávajících informací funguje inteligentnějším a cílenějším způsobem, ostře zasáhne proti používání vícenásobných identit a posílí účinné policejní kontroly a propojí systémy v zájmu ochrany občanů EU, přičemž současně zajistí záměrnou a regulérní ochranu údajů.“
Informační systémy EU spolu v současné době nekomunikují – informace jsou odděleně uloženy v nepropojených systémech, což vede k tomu, že jsou roztříštěné, složité a náročné na používání. Vzniká tak riziko, že některé informace touto sítí proklouznou a teroristé a pachatelé trestné činnosti uniknou odhalení použitím více identit nebo podvodným zneužitím totožnosti, což ohrožuje vnitřní bezpečnost EU a komplikuje správu hranic a řízení migrace. Dnes navržená opatření tyto mezery odstraní a zajistí, aby informace poskytované příslušníkům pohraniční stráže a policistům byly úplné, přesné a spolehlivé. Nové nástroje pomohou lépe odhalovat osoby, které představují hrozbu, nejen v okamžiku překročení hranic EU, ale také při cestování v rámci schengenského prostoru. Nové nástroje budou porovnávat informace v různých databázích a zefektivní přístup donucovacích orgánů, takže příslušníky pohraniční stráže nebo policisty rychle upozorní na osoby, které používají více identit nebo podvodně zneužívají totožnost. Přispějí rovněž k lepší identifikaci zranitelných osob, jako jsou nezletilé osoby bez doprovodu, při plném dodržování základních práv a zásad ochrany údajů.
Propojit systémy a odstranit nedostatky
Dnešní návrh zavádí nové prvky pro inteligentnější a cílenější využívání informací uložených v současných i budoucích systémech. Vnitrostátní orgány tak budou moci:
  • co nejlépe využívat stávající údaje. Evropský portál pro vyhledávání zajistí jednotné kontaktní místo na počítačové obrazovce v okamžiku, kdy příslušníci pohraniční stráže nebo policisté ověřují doklady totožnosti. Umožní jim souběžně vyhledávat ve více informačních systémech EU namísto toho, aby se museli rozhodovat, kterou databázi v určité situaci konzultují. Budou tak odstraněny nedostatky v informacích a příslušníci neprodleně získají úplný přehled o kontrolované osobě.
  • odhalovat vícenásobné identity a potírat podvodné zneužívání totožnosti. Sdílená služba pro porovnávání biometrických prvků bude používat biometrické údaje, jako jsou otisky prstů nebo zobrazení obličeje, k prohledávání stávajících databází, aby bylo možné zjistit informace vedené v různých informačních systémech EU. Společné úložiště údajů o totožnosti bude poskytovat základní biografické a biometrické údaje, jako jsou jméno a datum narození osob, které nejsou občany EU, pro spolehlivé zjištění jejich totožnosti. Na základě toho detektor vícenásobných identit okamžitě upozorní příslušníky pohraniční stráže a policisty na případy podvodného zneužití totožnosti nebo vícenásobných identit.
  • provádět rychlé a účinné kontroly. Při provádění kontrol v rámci země budou policisté moci vyhledávat v údajích o totožnosti státních příslušníků třetích zemí a potvrdit si, o koho se jedná, a to i za účelem odhalování vícenásobných identit.
Komise rovněž navrhuje, aby při prevenci, vyšetřování, odhalování nebo stíhání závažné trestné činnosti nebo terorismu používali úředníci donucovacích orgánů pro přístup k potřebným informacím v jiných než donucovacích systémech týkajících se státních příslušníků třetích zemí dvoufázový přístup. Tento přístup za plného dodržování ochrany údajů vyjasňuje, že nejprve bude použit systém vyhledávání shody („hit/no hit“). V případě nalezení shody budou úředníci donucovacích orgánů moci jako druhý krok v souladu s příslušnými pravidly a zárukami požádat o přístup k potřebným informacím. Aby příslušníci pohraniční stráže a policisté měli po ruce úplné a přesné informace, budou také vytvořeny mechanismy kontroly kvality údajů.
Budování odolnosti na všech frontách
Komise dnes rovněž předložila zprávu o dosaženém pokroku v dalších prioritních záležitostech souvisejících s bezpečností, včetně projednávaných legislativních návrhů na posílení informačních systémů a správného provádění a plného používání stávajících právních předpisů a nástrojů. Dvanáctá zpráva o bezpečnostní uniishrnuje opatření, která byla přijata s cílem zabránit teroristům v přístupu k prostředkům, zvýšit kybernetickou odolnost, bojovat proti radikalizaci na internetu i mimo něj a rozvíjet rozměr vnější bezpečnosti.
Souvislosti
Předseda Evropské komise Juncker ve svém projevu o stavu Unie ze září 2016 zdůraznil význam překonání současných nedostatků v oblasti správy dat a zlepšení interoperability stávajících informačních systémů. Nedávné teroristické útoky na tuto skutečnost také bolestivě upozornily. Jasně se ukázalo, že je naléhavě potřeba informační systémy propojit, a odstranit tak jejich slabá místa, která způsobují, že osoby podezřelé ze spáchání teroristických činů jsou v nich sice vedené, ale v jednotlivých, navzájem nepropojených databázích figurují pod různými jmény.
dubnu 2016 předložila Evropská komise sdělení o silnějších a inteligentnějších informačních systémech, a zahájila tak diskusi o tom, jak zkvalitnit informační systémy EU v zájmu zlepšení správy hranic a vnitřní bezpečnosti. V rámci inkluzivního a transparentního procesu zřídila Komise skupinu odborníků na vysoké úrovni pro informační systémy a interoperabilitu, aby v této činnosti pokračovala a řešila právní, technické a provozní problémy spojené s dosažením interoperability. Odborná skupina předložila svou závěrečnou zprávu v květnu 2017 a stanovila v ní řadu doporučení. Komise navrhla na základě těchto doporučení nový přístupk dosažení interoperability informačních systémů EU zabývajících se bezpečností, správou hranic a řízením migrace do roku 2020 a oznámila svůj záměr co nejdříve předložit legislativní návrh týkající se interoperability. Následovala společná diskuse mezi Evropským parlamentem, Radou a Komisí o dalším postupu v oblasti interoperability.
červnu 2017 Evropská rada znovu zdůraznila, že je třeba jednat, a vyzvala Komisi, aby co nejdříve připravila návrh právního předpisu, který realizuje doporučení skupiny odborníků na vysoké úrovni. Komise v rámci pracovního programu na rok 2018 oznámila, že návrh týkající se interoperability informačních systémů bude předložen do konce roku 2017.
  • Zdroj: Evropská komise