Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 16.05.2018
  • Autor: (li)

Pravidelná série burz práce v Karlovarském kraji, kterou organizují zdejší kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR, pokračuje. Ve středu 16. 5. 2018 se uskuteční Burza práce v Ostrově (Klínovecká 1407) a o týden později, 23. 5. 2018, pak v Chebu (Svobody 207/52), vždy mezi 13.00 – 16.00 hodinou. Pořadatelem je Úřad práce ČR a obě akce proběhnou v jeho prostorách.

Na burzách práce se představí celkem 12 zaměstnavatelů (8 v Ostrově, 4 v Chebu). Zájemcům nabídnou volná místa v lázeňství, zdravotnictví, sociálních a poštovních službách, velko, maloobchodu a v oblasti automobilového průmyslu. Hledat budou především poštovní doručovatele a pracovníky u přepážek, operátory výroby, číšníky/servírky, maséry, pokojské, kuchaře, pečovatele, sociální pracovníky, dozorce a vychovatele vězeňské služby, pomocný personál ve zdravotnictví, kontrolory kvality, manipulační a montážní dělníky v automobilovém průmyslu či administrativní pracovníky.

Akce jsou určeny nejen nezaměstnaným, ale také čerstvým absolventům, stávajícím studentům, zkrátka všem, kteří hledají zaměstnání. Snahou je maximálně přispět ke sladění nabídky a poptávky na trhu práce.

„Krajská pobočka ÚP ČR v Karlových Varech tak reaguje na současnou situaci na pracovním trhu spojenou s velkým nárůstem volných pracovních míst. Proto jsou tyto akce určeny také všem zaměstnavatelům, kteří by rádi prezentovali svá volná pracovní místa a získali tak vhodné zaměstnance,“ shrnuje pověřená ředitelka Krajské pobočky ÚP ČR v Karlových Varech Alice Kalousková.

Všichni, kdo hledají práci, dostanou jedinečnou šanci kontaktovat na jednom místě a během jediného dne více zaměstnavatelů, případně si domluvit další jednání s těmi, se kterými najdou společnou řeč. Pro tyto případy doporučuje ÚP ČR zájemcům o práci, aby si s sebou vzali profesní životopis s kontaktními údaji a informacemi o získaném vzdělání a praxi.

Na burzách má vždy své zastoupení také Úřad práce ČR. Jeho specialisté radí lidem nejen při výběru vhodného povolání či rekvalifikace, ale také jim pomohou s orientací ve vzdělávací nabídce škol. Návštěvníci získají přehled o tom, co v dnešní době zaměstnavatelé v tomto regionu potřebují a o jaké profese mají především zájem.

Konkrétní termíny burz práce a seminářů pro zaměstnavatele jsou zveřejněny na portálu MPSV https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/kvk/burzy_prace a na portálu www.esfcr.cz.

Koncem dubna proběhla Burza práce na Kontaktním pracovišti ÚP ČR v Sokolově za účasti 7 zaměstnavatelů a více než stovky účastníků z řad uchazečů o zaměstnání i veřejnosti. Zaměstnavatelé si vybrali k užším výběrovým řízením či pohovorům do svých firem 45 uchazečů o zaměstnání. Následně se konala Burza práce na Kontaktním pracovišti ÚP ČR v Karlových Varech. Téměř dvěma stovkám příchozích se představilo 12 vystavovatelů. Návštěvníci měli jedinečnou možnost navázat se zaměstnavateli osobní kontakty. Součástí obou akcí byly semináře pro zaměstnavatele na téma „Volná pracovní místa“, na kterých účastníci dostali informace o specifikacích při hlášení volných pracovních míst (pro OZP, pro cizince, pro absolventy apod.).

Burzy práce a semináře pro zaměstnavatele se konají v rámci projektu Efektivní služby zaměstnanosti (reg. č. CZ.03.1.54/0.0/0.0/15_011/0000056), který je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost a státního rozpočtu České republiky. Účast na těchto akcích je pro zaměstnavatele, stejně jako vstup pro návštěvníky, zdarma.

Jde o  jednu z aktivit v rámci tohoto projektu, jejichž cílem je ještě více prohloubit spolupráci ÚP ČR s regionálními partnery, jako jsou např. obce, města, neziskové organizace, agentury, hospodářské komory, vzdělávací střediska a samozřejmě zaměstnavatelé.