Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 26.07.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

„Zdražování nekončí a lidé si do budoucna ještě navíc budou muset stále více připlatit například za bydlení,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom ČSOB Petr Dufek. Připomněl rovněž, že paradoxně rostly platy spíše ve státní správě, zatímco soukromá sféra zaostávala.

Český statistický úřad v minulých dnech zveřejnil varovná čísla o rekordním zdražování. „Téměř všechny průmyslové výrobky zdražují, vidíme to u koksu nebo u rafinérských produktů, lidé jsou zaskočeni, jak ceny poskočily u stavebních materiálů,“ připomněl Dufek.

Nepříznivá je situace také na nemovitostním trhu. „Dostupnost bydlení se fakticky snižuje posledních pět let. Když se podíváme na nárůst cen nemovitostí v České republice, zdražily o dvě třetiny. Je to primárně stále stejný problém. Bytů se staví neuvěřitelně málo a tam, kde je největší poptávka, se staví jenom symbolicky,“ řekl ekonom.

„Bydlení bude nepochybně stále méně dostupné. Protože nedochází k nějakému masivnímu rozjetí bytové výstavby, vidíme nárůst cen. A malou nabídku, která tady je, skupují investoři. Neumím si představit, že by ceny nemovitostí mohly klesat,“ doplnil Dufek

Přestože se hovořilo o úsporách, které Češi během pandemie nashromáždili, na utrácení se to zatím neprojevuje. „Po otevření obchodů lidé nakupovali spíše nábytek a oblečení. Žádná masivní vlna nákupu se neodehrává. Lidé zůstávají opatrní,“ řekl.

Dufek také hovořil o růstu mezd v poslední době, kdy státní správa svým tempem předstihla soukromou. „Růst mezd v soukromé sféře byl v podstatě pomalejší než ve veřejné sféře. Soukromá sféra zaostávala,“ konstatoval ekonom Petr Dufek.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS