Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 20.09.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Na trhu bude brzy nedostatek semolinových těstovin. Jejich cena půjde nahoru, a tak se lidé vrhnou na ty obyčejné, uvedla ve svém zpravodajství CNN Prima NEWS a zároveň konstatovala, že jakoby nestačilo, že rostou ceny průmyslových surovin, energetických komodit nebo stavebního materiálu. Na spotřebitele se žene další vlna zdražování, za kterou tentokrát může horší úroda obilí a zejména tvrdé (semolinové) pšenice. Je tak jisté, že nahoru půjdou ceny pečiva a kvalitnějších, ale i těch obyčejných těstovin. Zdražení již dříve oznámily také pivovary.

CNN Prima NEWS dále tvrdí, že postcovidový syndrom už zdaleka není jen zdravotnickým pojmem. Kombinace omezování výrob a rozsáhlých vládních podpůrných programů, jež si vynutila v uplynulém roce koronavirová pandemie, nese velmi podivné ovoce. To má podobu masivního zdražování, které Česká republika naposled zažila v předvečer propuknutí globální finanční krize v roce 2008.

Ve zpravodajství CNN Prima NEWS dále zaznělo, že jako by nestačilo, že už nyní zažíváme u nás nejvyšší růst cen za posledních 13 let, přičemž další vlna zdražování se na nás valí. Nejnověji jsou v ohrožení těstoviny. Na globálním trhu totiž skokově a masivně zdražuje takzvaná tvrdozrnná pšenice, která je základní surovinou pro semolinové těstoviny. Ty se vyznačují vyšším obsahem lepku, díky čemuž se nerozváří, a mají vyšší nutriční hodnotu a nižší glykemický index. Jsou tedy vhodné pro racionální stravu.

Na začátku září se ale španělská tvrdozrnná pšenice obchodovala na francouzské komoditní burze za více než 500 eur za tunu, což je o 75 procent více než na začátku letních prázdnin. Na vině je mimořádně suché počasí v Kanadě, kvůli kterému se sklidilo asi o dva miliony tun této obiloviny méně než obvykle. Její kvalita je navíc o 60 až 80 procent horší, než odpovídá jednotlivým třídám jakosti. Kanada je vůbec největším producentem tvrdozrnné pšenice na světě, a tak se její výpadek projevuje na všech významných komoditních burzách. V samotné Kanadě cena tvrdozrnné pšenice stoupla už o 90 procent.

Z toho vyplývá jediné: Cena semolinových těstovin půjde nahoru. „Zaznamenala jsem odhady mezi 35 a 45 procenty, což považuji za celkem střízlivé,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Veronika Hedija, ekonomka z jihlavské Vysoké školy polytechnické. Podle ní se ale zdražení tohoto druhu špaget, nudlí či kolínek přelije i do cen ostatních těstovin. „Pro nemalou část lidí už bude cena kolem stokoruny za kilo semolinových těstovin neúnosná, a tak se budou vracet k těm obyčejným. Poptávka po nich tedy poroste a s ní i cena,“ dodala Hedija s tím, že u těstovin z běžných surovin by zdražení nemuselo být tak markantní.

Jenže je otázkou, do jaké míry se na obyčejných těstovinách projeví také horší úroda obilí v Evropě i v České republice. Podle odhadu statistiků se letos u nás sklidilo asi o 460 tisíc tun méně pšenice než loni, pokles u ječmene činil asi 120 tisíc tun. Když k tomu připočítáme dražší vstupy zpracovatelů obilí a pekařů, opět se jako jediný možný výsledek celé rovnice jeví zdražení finálních produktů. Tedy zejména pečiva.

„Pečivo v Česku od podzimu razantně podraží. Vyplývá to ze slov představitelů pekárenského průmyslu, která zazněla ve středu na pardubických Dnech chleba. Někteří pekaři a zástupci pekařského svazu dokonce upozorňují, že ceny pečiva mohou vyskočit až o 30 procent,“ uvedl pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Tak razantní zdražení pečiva není obvyklé. Když už k němu dochází, bývá to v rozsahu do deseti procent. Třicetiprocentní růst cen by znamenal, že například průměrná cena 1.200gramového bochníku chleba by se vyšplhala mírně nad 40 korun. Rohlík by vyšel na 2,60, obyčejná kaiserka by mohla stát více než pět korun.

Vedle pečiva se chystá také zdražení piva. Plzeňský Prazdroj koncem srpna oznámil, že od října zvýší cenu piva v průměru o tři procenta, což by znamenalo necelý padesátník na jednom půllitru. Jeden z největších tuzemských pivovarů budou pravděpodobně následovat další producenti piva. A je pravděpodobné, že zdražení bude mnohdy markantnější, protože ceny se v řadě případů neupravovaly i několik let. O to větší skok nastane nyní, obzvláště v situaci, kdy zdražují všechny důležité vstupy.

Již během jara se začaly objevovat předpovědi, že domácnosti si od nadcházející topné sezony připlatí také za energie. Zatímco původní odhady byly kolem 10 až 15 procent v případě elektřiny a do deseti procent u zemního plynu, situace na energetických burzách se mezitím dramaticky změnila.

Podle zpravodajství CNN Prima NEWS růst cen energií na trzích je extrémní. Většina dodavatelů však nakupuje elektřinu i plyn na několik let dopředu, zároveň řada domácností má ceny energií fixované, což bude výrazný růst cen na burze do těch konečných mírnit. I tak lze ale předpokládat, že příští rok elektřina a plyn pro domácnosti zdraží o více než deset procent. Přitom některé odhady ale hovoří až o 20procentním růstu cen energií pro domácnosti.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS