Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 07.08.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Dobrou zprávou je, ceny nemovitostí by mohly klesnout o 10 až 20 procent, reaguje realitní makléř Jiří Hanousek na rozhodnutí centrální banky nezvyšovat základní úrokovou sazbu. Finanční poradce Oldřich Beránek ale varuje před 20 % inflací. Lidé, podle něho, nejlépe ochrání své úspory konzervativními investicemi, poradil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Někteří experti krok Rady České národní banky ponechat základní úrokovou sazbu na dosavadních sedmi procentech vnímají pozitivně. „S ohledem na to, jaké tropické počasí v posledních dnech panuje, je to rozhodně svěží vánek a pro naprostou většinu lidí je to dobrá zpráva,“ míní realitní makléř Jiří Hanousek.

Podle odborníka na nemovitosti mohou ceny realit, díky tomu, klesnout o 10 až 20 procent. „U bytů v Praze bych se nebavil o 20 procentech, ale o nějaké korekci určitě ano. Samozřejmě ten průměr na úrovni zbytku republiky a lokalit, které nejsou tak oblíbené nebo tam není dobrá dostupnost v rámci například práce, budou poklesy výrazně vyšší,“ upřesnil.

Vrchol úrokových sazeb ale podle Hanouska ještě nepřišel. Do konce roku odhaduje ještě mírné zvýšení. „Dnes je mezi námi spousta klientů, kteří už hypotéky za realitně slušné sazby mají schválené. Jsou na trhu a budou hledat nemovitosti. Pak je tu druhá skupina lidí, která bojuje s inflací, protože mají spoustu peněz a na účtech jim to požírá inflace. Budou chtít koupit nějakou nemovitost, protože do ní je dobré vždy peníze vložit,“ upřesnil svůj pohled na věc.

„K navýšení (úrokových sazeb) dojde, ale ne k nijak zásadnímu. Inflaci můžeme očekávat kolem 20 procent a myslím, že ten boj vyhrajeme někdy na přelomu roku 2023 a 2024,“ předpokládá finanční poradce Oldřich Beránek.

Doporučuje nechat na účtech jen nezbytnou krátkodobou finanční rezervu. „Pak bych vyhledal konzervativní investice, které využívají těchto vysokých úrokových sazeb a klienti se tam mohou dostat nad 6 procent. Chtěl bych klienty nasměrovat, aby jediným řešením nebyl běžný nebo spořicí účet, protože banky se zvyšováním úroků tolik nespěchají. Tam bych nechal jen krátkodobou rezervu,“ poradil lidem s přeskupením úspor finančník Beránek. Investoval by spíše do akcií apod.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS