Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 07.08.2016
  • Autor: (egi)

Za poslední rok v ČR podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) došlo k nárůstu průměrné ceny masa a to jak hovězího, vepřového, tak i kuřecího. Průměrné meziroční zvýšení cen nastalo také u alkoholických nápojů piva a vína. Dále napříč potravinami došlo k meziročnímu průměrnému nárůstu cen u cukru, pečiva a brambor. V rámci zeleniny meziročně zdražily papriky. A jde–li o ovoce, tak meziroční nárůst průměrné ceny nastal u pomerančů a rajských jablek červených kulatých. Naopak meziročně poklesla průměrná cena mléčných výrobků, mouky a přírodních minerálních vod.

Tato statistická fakta dala do souvislostí se světovým vývojem cen a produkcí jednotlivých komodit analytička ze společnosti Finlord Eva Mahdalová. Zatímco  doposud u nás klesaly ceny mléčných produktů, celosvětově se počítá  v souhrnu u potravin s růstem cen.

Rozdíly v cenách u jednotlivých regionů

„Nyní se blíže zaměříme na průměrné meziroční ceny masa, mléčných výrobků a mouky, jak v rámci v ČR, tak i regionů. V jednotlivých regionech jsou totiž cenové rozdíly u některých potravin značné. Rozdíl činí i více než 20 Kč.

Jde-li o průměrné ceny masa v ČR, tak nejvíce meziročně zdražilo kuře celé kuchané, jehož cena se zvýšila o 3,7 % na 69,11 Kč za 1Kg. V rámci regionů je kuře nejdražší v Karlovarském kraji (86,08 Kč/1Kg). Naopak nejlevnější je kuře v Plzeňském kraji (61,36 Kč/1Kg).

Hovězí maso zdražilo o 2,6 % na 205,59 Kč za 1kg. Nejdražší hovězí maso je ve Středočeském kraji (220,63 Kč/1Kg) naopak nejlevnější hovězí maso mohou spotřebitelé zakoupit v Pardubickém kraji (194,30 Kč/1Kg). Průměrná cena vepřového masa se v tuzemsku zvýšila o 0,1 % na 108,89 Kč/ 1Kg. Nejdražší vepřové maso je možné najít v Jihočeském kraji (120,30 Kč/1kg) a nejlevnější vepřové je v Moravskoslezkém kraji (100,55 Kč/1Kg).

Ceny mléčných produktů šly doposud dolu

V České republice meziročně zlevnily mléčné produkty. Cena polotučného mléka se meziročně snížila o 9,3 % na 16,83 Kč/l. V rámci krajů je nejdražší mléko na Vysočině (18 Kč/l) a naopak nejlevnější mléko je možné koupit v Plzeňském a Zlínském kraji (16,01 Kč/l). Přebytek mléka na trhu, ruské embargo na dovoz potravin, zrušení evropských mléčných kvót a snižující se poptávka v Číně jsou primárním důvodem, proč dochází k poklesu ceny mléka. Pro zajímavost bych se ještě pozastavila u Ruska, jelikož tato země čelí nedostatku mléka, který v roce 2015 dosáhl úrovně 8,2 milionu tun. V roce 2015 vyprodukovalo Rusko 30,7 milionu tun mléka, což představuje 6 % z celosvětové produkce surového mléka. V roce 2015 se import mléka do Ruska propadl o 18 % a dosáhl 246 400 tun. Ruský export mléka a mléčných výrobků je zanedbatelný a hlavně se zaměřuje na Kazachstán a další státy bývalého Sovětského svazu. V roce 2015 Rusko vyvezlo 658 000 tun mléčných výrobků, což je meziroční pokles o 7 %.  Na ruském trhu s potravinami je mlékárenský průmysl jedním z nejvíce závislých odvětví na importu. Rusové jsou však odhodláni dosáhnout větší soběstačnosti v oblasti mléčného průmyslu a to zejména kvůli klesajícím příjmům obyvatelstva a také kvůli nekvalitním mléčným výrobkům, co zaplavují trh. Ruské ministerstvo pro hospodářský rozvoj očekává oživení investic v roce 2017-2018. Také se očekává pokles inflace v roce 2016 na 6,4 % z předchozích 12,2 %, což by mohlo ekonomice pomoci a hlavně by se mohlo zvýšit využití výrobních kapacit. Ruská poptávka obecně po kvalitnějších mléčných výrobcích klesá díky hospodářskému útlumu. Rusové spotřebovávají více plnotučné mléko, u něhož byl zaznamenán nárůst o 0,3 % a tvaroh, u kterého byl zaznamenán nárůst o 2,8 %. Naproti tomu spotřeba sýrů klesla o 1,9 % a u másla byl zaznamenán pokles o 3,3 %. 

Nejvíce zlevnila eidamská cihla

Výrazné zlevnění nastalo i u Eidamské cihly, která meziročně zlevnila o 13,2 % na 100,52 Kč/1Kg. Eidamská cihla je nejdražší v Plzeňském kraji (118,17 Kč/1kg) a nejlevnější je v Libereckém kraji (93,33 Kč/1Kg). Jogurt bílý netučný zlevnil meziročně o 4,3 % na 8,11 Kč/150g. Jogurt bílý netučný je možné koupit nejlevněji v Moravskoslezském kraji (7,30 Kč/150g) naopak nejdražší je v Olomouckém kraji (8,95 Kč/150g). Výrazný meziroční pokles ceny nastal i u čerstvého másla, jehož průměrná cena v ČR tedy poklesla o 11,6 % na 140,67 Kč/1Kg.

Za levnější moukou stojí loňská nadprodukce obilí 

Meziročně poklesla i cena hladké pšeničné mouky o 11,2 % na 11,30 Kč/1Kg. Pšeničná mouka hladká je nejlevnější v Karlovarském kraji (10,07 Kč/1Kg) naopak nejdražší je v Jihomoravském kraji (12,91 Kč/1Kg). Pro nadcházející vývoj cen produktů z obilovin bude nyní důležitá letošní úroda. Sklizeň základních obilovin by měla letos podle prvních odhadů poklesnout meziročně o 9,5 % na 6,995 milionu tun. Údaje oznámil Český statistický úřad. Minulý rok byla sklizeň obilovin nadprůměrná. Na odhadovaném letošním poklesu se podílí snížení očekávaného hektarového výnosu i osevní plochy. Ozimá pšenice je nejběžněji pěstovanou plodinou a zabírá přibližně třetinu celkové osevní plochy v ČR. Letošní odhadovaná sklizeň ozimé pšenice činí 4,78 milionu tun, to je o 5,4 % méně než loni. U některých obilovin dosahuje meziroční pokles až desítek procent. Jako příklad můžeme uvést sklizeň jarní pšenice. Ta by měla podle odhadu poklesnout o 38,2 % na 136 tisíc tun. Pokles sklizně se očekává i u jarního ječmene a to o 21,8 % na 1,111 milionu tun.

České ekonomice se daří

Podíl nezaměstnaných osob se v ČR  v červnu 2016 snížil na 5,2 % z květnových 5,4 % (nižší nezaměstnanost byla naposledy v roce 2008). K tomu je nutné přičíst výrazný nárůst mezd, který vytváří předpoklad k tomu, že spotřebitelé si budou moci kupovat dražší a kvalitnější potraviny. Očekáváme, že se zvýší spotřebitelská poptávka hlavně po proteinových výrobcích, jakožto zejména po mase.

Od února rostou ve světě ceny potravin

A na závěr ještě je nutné zmínit, že světové ceny potravin rostou. Podle údajů Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) rostly světové ceny potravin v červnu pátý měsíc v řadě. V porovnání s předchozím měsícem se zvýšily nejvíce za čtyři roky. K nárůstu přispěly zejména vyšší ceny cukru a jiné další typy těchto potravin. Světové ceny potravin sestoupily v lednu na téměř sedmileté minimum, nicméně od února ceny neustále rostou.“ 

 

  • Zdroj: Potravinářský obzor