Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 30.10.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Česká ekonomika v letošním třetím čtvrtletí zmírnila propad, hrubý domácí produkt (HDP) klesl meziročně o 5,8 procenta. Ve druhém čtvrtletí se přitom kvůli koronaviru snížil o 10,9 procenta, což byl nejhorší výsledek od vzniku samostatné České republiky. Mezičtvrtletně HDP ve 3. čtvrtletí vzrostl o 6,2 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu, který, podle zpravodajství České televize, zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Podle ČSÚ meziroční vývoj ekonomiky nejvíc ovlivnil významný pokles domácí poptávky, a to jak investic, tak spotřeby domácností. Oživení zahraniční poptávky po českém zboží nedokázalo vykompenzovat pokles vývozu služeb.

V meziročním srovnání klesla hrubá přidaná hodnota (HPH) ve všech odvětvích národního hospodářství. Negativní vliv na snížení HPH měl hlavně vývoj v průmyslu a také v obchodu, dopravě, ubytování a pohostinství.

V pátek zveřejněný předběžný odhad však zatím nespecifikuje detaily vývoje HDP. Statistici uvedli, že bližší strukturu zveřejní v následujících týdnech. 

Podle analytiků však překvapivě dobrý vývoj ekonomiky v České republiky neodráží její aktuální stav. Oživení totiž údajně zastavila druhá vlna šíření koronaviru. Lepší čísla analytici očekávali, upozornili však, že kvůli špatnému vývoji koronavirové epidemie potrvá oživení jen jeden kvartál a ve 4. čtvrtletí bude meziroční pokles HDP znovu dvojciferný.

„Z titulu obnovených restrikcí tuzemská ekonomika v posledním čtvrtletí letošního roku opět mezičtvrtletně poklesne. Meziroční propad HDP tak v posledním čtvrtletí letošního roku opět zesílí a patrně překoná i doposud rekordní propad v druhém čtvrtletí. Tuzemská ekonomika tak kopíruje vývoj ve tvaru dvojitého W,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

S tím souhlasí také analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. „Je nutné zdůraznit, že čísla za třetí čtvrtletí jsou kvůli aktuálnímu vývoji pandemie čísly minulosti a nijak nereflektují současnost,“ dodal Miroslav Novák.

I podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka je s příchodem druhé vlny pandemie zřejmé, že se v posledním čtvrtletí ekonomika opět ponoří do hlubokého poklesu. „Celoroční propad HDP by se mohl pohybovat kolem osmi procent,“ uvedl David Marek. Podle ekonoma Komerční banky Martina Gürtlera velká část či celé oživení ze třetího čtvrtletí přijde vniveč.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek upozornil, že údaje za třetí čtvrtletí jsou výsledkem extrémně nízké základny z období, kdy velká část ekonomiky stála. V posledním čtvrtletí roku tak podle něj ekonomika obnoví svůj propad. Ten může mezičtvrtletně podle něho dosáhnout pěti až deseti procent.

Naopak, podle analytika ČSOB Petra Dufka, je pravděpodobné, že propad HDP nebude tak dramatický jako ve druhém čtvrtletí. Proto podle něj ani celoroční výsledek české ekonomiky nemusí být až tolik vzdálený od očekávaného propadu o sedm procent, uvedl.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda upozornil, že v pátek zveřejněné údaje jsou zatíženy značnou mírou nejistoty a mohou se ještě poměrně výrazně měnit. „Česká ekonomika klesne výrazněji, než se předpokládalo ve třetím čtvrtletí. Pokles nebude činit šest procent, ale minimálně osm,“ uvedl Lukáš Kovanda.

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč upozornil, že i přes dobrý výsledek je mezičtvrtletní růst českého HDP slabší než v řadě zemí eurozóny. „Pro Belgii, Franci a Rakousko platí, že mezičtvrtletní růst HDP ve třetím čtvrtletí vesměs překonal deset procent, v případě Francie činil dokonce 18,2 procenta. Zároveň je ale také pravda, že se tyto ekonomiky zotavují z velmi prudkého propadu, jenž byl ve druhém čtvrtletí hlubší než v případě České republiky,“ uvedl Radomír Jáč.

  • Zdroj: Česká televize