Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 02.04.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Společnosti z Ruska, Francie a Jižní Koreje potvrdily vážný zájem o stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Zástupci firem to uvedli v rozhovorech pro Radiožurnál Českého rozhlasu. Prohlásili, že jsou připraveni vypracovat chystaný bezpečnostní dotazník. Podle Francouzů je ale plánovaná lhůta šesti měsíců na předložení nabídek příliš krátká. Rusové odmítají kritiku, že by jejich účast v tendru znamenala bezpečnostní riziko.

Radiožurnál oslovil už před časem všechny čtyři uchazeče o stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany, které se vláda chystá přizvat do největšího tendru v historii České republiky.

Žádosti o rozhovor vyhověli zástupci ruského Rosatomu, francouzské EDF a jihokorejské KHNP. Tendru by se kromě těchto firem měl účastnit i kanadsko-americký Westinghouse.

Vítězná společnost bude zodpovědná za obří stavbu na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje, na které do jisté míry závisí budoucí energetická soběstačnost Česka. Tato společnost taky pravděpodobně naváže spolupráci se stovkami českých firem, a bude tak úzce navázaná na Českou republiku příštích několik desítek let.

Redakce Radiožurnálu se zajímala, jak vážní zájemci vnímají aktuální dění kolem přípravy tendru, zda jejich zájem trvá a jak přistoupí k bezpečnostním požadavkům státu.

Dukovanský tendr by měl oficiálně odstartovat na konci letošního roku. Od té chvíle by měli mít zájemci šest měsíců na předložení svých nabídek.

Půlroční lhůta ale podle francouzské EDF nestačí. Viceprezident společnosti Vakis Ramany uvedl, že firma má o projekt vážný zájem s tím, že se nakonec podřídí podmínkám, které Česká republika nastaví. Pro podání skutečně kvalitních nabídek je ale, podle Vakise Ramanyho, nutná alespoň roční lhůta. „Velmi důležité je, abychom od oficiálního spuštění tendru měli dostatečný čas na to zareagovat. Myslíme si, že adekvátní lhůta by byla dvanáct měsíců. To není ani příliš dlouhý ani příliš krátký čas. Samozřejmě se nakonec přizpůsobíme postupu, který si Česká republika a ČEZ zvolí. Ale Česko by se mělo ujistit, že dalo na podání nabídek skutečně dostatečný čas. Pokud by lhůta byla moc krátká, tak sice dostanete nabídky, ale kvalita těch nabídek nemusí být taková,“ uvedl Vakis Ramany.

Odklad spuštění tendru Francouze neznervózňuje. Pár měsíců zpoždění podle Ramanyho není podstatných, protože jde o projekt na desítky let. „Pro nás je podstatné, aby všichni zájemci měli rovné a férové podmínky. A aby postup projektu byl jasný: jaké informace dostaneme, jaké informace máme dodat, co je od nás očekáváno. To je zásadní, aby naše týmy mohly vypracovat kvalitní nabídku,“ konstatoval Vakis Ramany pro Radiožurnál. Zároveň dodal, že v EDF už na přípravě dukovanského projektu pracuje sto až sto padesát lidí. Načež postoj Francouzů doplnil o konstatování, že jsou potřeba lidé, kteří rozumí technické stránce, samotné stavbě, ale také lidé, kteří se vyznají v regulačním prostředí, a kteří se orientují v požadavcích ČEZu, jako budoucího vlastníka a provozovatele elektrárny.

Podle Radiožurnálu nezahálí ani jihokorejský zájemce: společnost KHNP. Viceprezident společnosti Seung-Yeol Lim uvedl, že se firma na Dukovany soustředí už minimálně od roku 2016. „Jsme rozhodně připraveni zapojit se do výběrového řízení a podat nabídku,“ prohlásil Lim. Půlroční lhůta na podání nabídek by, podle něho, nejspíš stačila. Rovněž šest měsíců je, jak prohlásil, dostatek času na vytvoření závazné nabídky. Současně dodal, že KHNP zároveň pracuje na získání evropské certifikace projektu, který chce nabídnout v České republice. Výběrové řízení ale musí být podle Lima férové a transparentní. Načež uvedl, že pokud bude nabídkový proces férový a transparentní, tak KHNP může dát velmi konkurenceschopnou nabídku, založenou na jejich zkušenostech a schopnostech. Jihokorejci věří, že Česká republika je partner, kterému mohou věřit.

Lim připomíná, že KHNP se v Česku v posledních letech zapojuje do řady společenských aktivit, zejména na Třebíčsku. Korejští studenti působí jako dobrovolníci, KHNP sponzoruje místní sportovní hokejový tým a dodala místním obcím dodávku roušek.

Radiožurnál dále uvádí, že nNejvětší spory vyvolává plán ministra průmyslu přizvat do tendru i čtvrtého zájemce - ruskou společnost Rosatom. Podle většiny opozičních stran, vládní ČSSD i tajných služeb by účast Rosatomu znamenala pro Česko bezpečnostní riziko.

Ředitel středoevropské pobočky Rosatomu Zdeněk Šíma ale odmítá, že by ze strany Rosatomu hrozilo České republice nějaké nebezpečí. „My jsme přesvědčeni o tom, že pokud bude tendr vypsán a budeme pozváni, tak splníme bezpečnostní podmínky, které v tendru budou. Pokud nebudou nějaké, které by pro nás byly zcela nepřijatelné,“ uvedl Zdeněk Šíma.

České jaderné elektrárny Dukovany a Temelín byly postaveny podle ruské technologie VVER. Šíma zdůrazňuje, že fungují spolehlivě. „Všech 6 bloků pracuje do dnešní doby spolehlivě a za celých 36 let provozu nebyly ani jednou zaznamenány potíže v oblasti bezpečnosti, a naopak tyto bloky významně posilují energetickou samostatnost země. Nerozumím tomu, proč by tedy 7. blok s technologií VVER měl údajně představovat bezpečnostní riziko,“ uvedl Zdeněk Šíma.

Kritici postupu ministerstva průmyslu a obchodu také uvádějí, že pokud by se Česká republika rozhodla Rosatom do tendru přizvat a vyloučit ho z bezpečnostních důvodů až zpětně, hrozila by nám od Ruska mezinárodní arbitráž.

Radiožurnál se dále zeptal, jak tyto úvahy vnímá zástupce Rosatomu? Dostal odpověď, že Rosatom takto nepřemýšlí a nefunguje. „Máme 35 bloků ve výstavbě po celém světě, takže naším přístupem není dělat si špatné vztahy se zákazníky. Nerozumíme těm úvahám. Ještě se nevypsalo ani výběrové řízení a už někteří lidé tvrdí, že se budeme uchylovat k arbitráži nebo vydírat český stát,“ uvedl Zdeněk Šíma.

Radiožurnál uzavřel svůj rozbor situace o připravované výstavbě dalšího jaderného bloku v JE Dukovany s tím, že o tendr se uchází taky kanadsko-americká společnost Westinghouse. Její představitelé ale dlouho plánovaný rozhovor tento týden zrušili.

Mluvčí  velvyslanectví USA Griffin Rozell zdůraznil nutnost férového řízení. „Rozhodnutí o tendru na Dukovany je zcela na České republice. Naléháme ale na vládu, aby vedla transparentní výběrové řízení, které má za prioritu národní bezpečnost,“ uvedl Griffin Rozell. Zároveň připomněl slova ministra zahraničí USA Antonyho Blinkena: „Chtěli bychom zdůraznit, co řekl ministr zahraničí Blinken. Peking a Moskva stále více využívají přístup ke kritickým zdrojům, trhům a technologiím, aby vytvářely nátlak na naše spojence a vrážely mezi nás klín. Nesmíme oddělovat ekonomický nátlak od jiných forem nátlaku.“

  • Zdroj: Český rozhlas