Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 10.08.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Odborové organizace v čele s předsedou ČMKOS Josefem Středulou  a sociálnědemokratičtí ministři – ministr vnitra Jan Hamáček a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová - chtějí plošné zvyšování platů ve veřejné sféře o deset procent. Opět o tomto tématu jednali v pátek dopoledne.

Podle zprávy ČTK a Redakce Seznam ministryně Maláčová na příkladu "prvoliniových" zaměstnanců České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) uvedla, proč chce plošně zvednout tarify státních zaměstnanců. "Ti lidé mají v průměru 21 tisíc korun a dva tisíce osobní ohodnocení. Supermarkety přitom nabízí 28 tisíc korun. Výsledkem je 30procentní fluktuace," uvedla ministryně s tím, že práce v ČSSZ, tedy výplata dávek či nemocenské je náročná. "Potřebujeme zajistit kvalitní služby, k tomu je potřeba ty lidi zaplatit. Není možné, aby nám lidé odcházeli do supermarketů," dodala ministryně.

Na plošném růstu platů trvá i předseda ČMKOS Josef Středula. Připomněl, že i současný návrh rozpočtu počítá s 2% plošným nárůstem. Ten ale podle něj zdaleka nestačí. "To je nižší růst, než na kolik se předpokládá inflace. Znamená to, že by kupní síla státních zaměstnanců klesla," uvedl Josef Středula.

Účastníci dnešní schůzky se shodli na tom, že by měla vzrůst i minimální mzda. A to na 13 760 korun. Směřovat by, podle ministryně práce Maláčové, měla k padesáti procentům mzdy průměrné.

Proti plošnému navyšování je ale premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle Schillerové vyjádření z července by takovýto krok nebyl adekvátní. Premiér A. Babiš se tehdy nechal slyšet, že by zvyšoval výrazněji například v kultuře, kde jsou platy nízké.

Vláda počítá v návrhu rozpočtu na příští rok s růstem platů učitelů o 15 procent a u ostatních zaměstnanců, tedy hasičů, policistů či úředníků, s růstem o šest procent.