Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 10.09.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Hosty nedělních Otázek Václava Moravce v České televizi byli generální ředitel Finanční správy ČR Martin Janeček a bývalá náměstkyně ministra financí Simona Hornochová, která nyní pracuje jako daňová poradkyně. Téma jejich rozhovoru bylo: Jak je na tom Česká republika se snižováním počtu daňových úniků. Mimo jiné spolu hovořili o elektronické evidenci tržeb, kdy podle ředitele Martina Janečka při kontrolách roste počet závažnějších pochybení.

Generální ředitel Martin Janeček prohlásil, že objem daňových úniků se snížil o polovinu: v roce 2013 byl podle analýzy Evropské komise daňový únik na DPH 71,1 miliardy korun, v roce 2015 to pak bylo 66 miliard. „Další čísla jsou hrubé odhady finanční správy, kde pokud se splní letošní cíle, tak půjde o 43 miliard. Tato čísla jsou očištěna o hospodářský růst, protože se v nich zohledňuje vývoj ekonomiky,“ vysvětlil Martin Janeček. 

Za část nárůstu výběru daně pak podle bývalé náměstkyně ministra financí Simony Hornochové může kontrolní hlášení. Uvedla, že finanční správa díky tomu dokáže detekovat spoustu věcí relativně včas a dříve, než to dokázala udělat předtím. Vliv podle ní má také to, jak funguje daňová kontrola včetně zajišťovacích příkazů.

Ty začala daňová správa ve větší míře využívat od roku 2013. Jejich počet přitom od roku 2015 klesá a nižší je i celková vymáhaná částka. Do konce července letošního roku vydal správce daně 739 příkazů za 800 milionů korun. 

Při kontrolách elektronické evidence tržeb pak začíná růst počet závažnějších pochybení, i když celkový počet prohřešků klesá. Jedno ze závažnějších zjištění, podle Martina Janečka, například bylo, že byl v pokladním zařízení nainstalovaný systém simulující EET, který ve skutečnosti nebyl připojený na servery finanční správy, a simuloval generování tzv. FIK kódu.

Povinnost evidovat elektronicky tržby platí v Česku od prosince 2016. Finanční správa zatím udělala skoro 140 tisíc kontrol. Pochybení pak zjistila ve čtvrtině z nich. Nejčastěji šlo o nezaslání údajů do systému a nevystavení účtenky.

Vláda přitom v červnu schválila novelu zákona o EET, která umožňuje podnikatelům s nízkými příjmy evidovat tržby pomocí papírových účtenek. Týkat by se měla fyzických osob, neplátců DPH, kteří mají maximálně dva zaměstnance a tržby v hotovosti u nich nepřesáhnou 200 tisíc korun ročně.

Generální ředitel Finanční správy ČR Martin Janeček ale zatím nedokáže odhadnout, kolika subjektů by se úleva mohla týkat.

Hranice dvou set tisíc pak podle Hornochové byla politickým rozhodnutím. „Za mě 200 tisíc korun obrat cílí na lidi, kteří mají podnikatelskou činnost spíš jako přivýdělek, protože za tu částku nikdo nemůže vyžít. To není pro standardního podnikatele,“ konstatovala.