Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 28.09.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Zemědělský svaz ČR pokračuje i letos v úspěšné celorepublikové akci Dny českého zemědělství, v jejímž rámci organizovány dny otevřených dveří a k níž se letos připojilo na 60 podniků a farem.

Tato vzdělávací akce, která je určena pro širokou veřejnost, a zejména mládež, vyvrcholí v tento pátek a sobotu 1. a 2. října 2021 v Zemědělském družstvu se sídlem ve Sloupnici v okrese Ústí nad Orlicí. V pátek dopoledne zemědělské družstvo navštíví žáci ze základních škol v okolí. Očekává se návštěva cca 200 dětí. V sobotu jsou připraveny prohlídky moderních středisek pro veřejnost. Takže, na tuto akci upozorňujeme z důvodu, aby ji mohli navštívit i případní zájemci i z jiných částí naší republiky.

Zemědělský svaz ČR k této akci uvádí, že smyslem a cílem těchto akcí, tj. Dnů českého zemědělství, je široké veřejnosti představit zemědělství, práci v něm a fungování zemědělských podniků a tím přispět k pozitivnímu vnímání zemědělství jako zajímavého a moderního oboru. Tyto Dny otevřených dveřích v zemědělských podnicích, školních statcích a na farmách jsou jedinečnou příležitostí ukázat veřejnosti, že zemědělství je velmi důležitý obor, bez něhož by se ani laická veřejnost neobešla.

Zároveň upozorňujeme, že tyto Dny českého zemědělství probíhají od 24. září až do 2. října 2021, tedy tak, aby ve všední dny mohly být pozvány děti ze škol a v sobotu či neděli laická veřejnost, vlastníci půdy, členové družstev atd.

Zemědělský svaz ČR v této souvislosti zdůrazňuje, že měnit obraz zemědělství v očích veřejnosti je dlouhodobý proces, ale nikdo jiný to za naše zemědělce, kteří tyto akce organizují, neudělá. V této souvislosti Zemědělský svaz ČR dále připomíná, že kampaně a útoky na zemědělce jsou mnohdy vedeny bez důkladného prozkoumání problému a řešeny pouze jednostranně bez uvážení všech dalších okolností. Proto se vedení Zemědělského svazu ČR rozhodlo podpořit tuto celostátní akci a ukázat, že to, co zemědělci dělají, nedělají špatně, a že jejich prvořadým úkolem je starat se o hospodářská zvířata a půdu tak, aby mohli udržitelně produkovat potraviny.

My k tomu můžeme jenom dodat, že produkce zdravých a kvalitních potravin, jak to naši zemědělci a potravináři umějí, je právě to, co by si lidé při návštěvě těchto akcí měli uvědomit! Mimochodem, potvrzuje to i nedávná studie britského týdeníku Economist, která Českou republiku zařadila na páté místo co do kvality potravin.

  • Zdroj: Zemědělský svaz ČR