Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 14.09.2018
  • Autor: Jaromír Hampl

V sobotu 8. září se Letenská pláň již druhým rokem proměnila v oslavu úrody a zemědělství. Hlavní cíl akce Dožínky na Letné je podpora zemědělství, agroturistiky, folkloru, tradice a historie. Součástí oslav byla i největší přehlídka oceněných regionálních produktů ze všech koutů naší republiky – Regionfest.                                         

Letošní ročník byl zaměřen především na farmáře, kteří se představili svoje kvalitní potraviny na jednom z největších farmářských trhů. Téměř stovka farmářů se přijela na Letenskou pláň podělit o své kvalitní produkty do kterých vkládají lásku, energii a nejlepší část sebe.                               

Obrovský prostor letenské pláně byl rozdělen pro přehlednost návštěvníků na čtyři hlavní „scény“: Hlavní pódium, Folklórní stan, Kolbiště, které bylo dějištěm soutěží, a plocha atrakcí pro děti. Na hlavním podiu proběhla písničková show a edukativní program Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) věnovaný životnímu stylu dětí a kvalitním potravinám Pospolu u stolu.  Fond rovněž připravil pro děti populární palačinkování, což je soutěž o nejkrásněji nazdobenou palačinku. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.                                                                                                    

V rámci Regionfestu se ochutnávaly a prodávaly potraviny oceněné značkou Regionální potravina. Bylo možno ochutnat různé chleby, koláče, dorty, uzeniny, sýry, jogurty, výrobky z medu. Pro všechny, kteří nakoupili tyto potraviny byla připravena zábavná soutěž s okamžitou výhrou. Pro děti byl připraven bohatý doprovodný program v podobě divadla, bublinkové show, projížďky na koních, skákacího kombajnu a různých soutěží. Mohli se skamarádit s hospodářskými zvířaty na výstavce Svaz chovatelů, především s českými plemeny. Zasoutěžit si, a přitom se pobavit mohly nejen děti, ale i dospělí, například v disciplíně nahánění ovcí. SZIF pro ně připravil také již tradiční zábavný kvíz na téma znalosti druhů masa.                                                                                                                            

Národní zemědělské muzeum                                                                                                                                 

Po celý den bylo možno zdarma navštívit Národní zemědělské a Národní technické muzeum. „Snažíme se naším doprovodným muzejním programem kopírovat zemědělský rok. Dožínky jsou v zemědělském kalendáři významnou událostí a Dožínky na Letné jsou akcí, která tradice českého venkova připomíná a přibližuje i obyvatelům hlavního města práci a řemesla českých zemědělců,“ říká generální ředitel Národního zemědělského muzea (NZM) Milan Jan Půček. NZMčáslavské pobočky   nabídlo na Letenské pláni návštěvníkům přehlídku historických strojů: Zetor 25, Svoboda 12, Zetor Crystal 8011, Škoda 30, kombajn SM500 nebo parní lokomobila Clayton Shuttleworth. Kombajn SM 500 ve své době předběhl vývoj o dobrých 15 let dopředu, bohužel se vyrobily jen 3 prototypy a pak byla výroba z Agrostroje Prostějov předána v rámci RVHP do NDR.                                                                                                        

Česká biopotravina                                                                                                                        

Soutěž Česká biopotravina roku 2018, kterou pořádá již po sedmnácté PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců ocenila na Dožínkách své vítěze. Odborná porota v čele s Pavlem Maurerem měla v letošním ročníku opravdu z čeho vybírat. Přihlášeno bylo celkem 104 produktů z celé České republiky, a z toho 43 biovín. Hlavní cenu soutěže a zároveň kategorii Steaková bio masa vyhrál Hovězí tenderloin steak bio od farmy Mitrovský dvůr, a.s. Steak z Mitrovského dvora oslovil porotu svou křehkostí i vyzrálostí, jednoznačně zvítězil v kategorii steakových mas a také jako celkový vítěz. Jsem za to velmi ráda. Zralé hovězí maso z ekologického zemědělství má totiž velký tržní potenciál, a přitom již teď oslovuje širokou skupinu zákazníků, kteří kvalitní maso umí ocenit. Takto kvalitní steak na grilu totiž, dle mého názoru, zvládne připravit každý a získá tak jednoduše skvělý gurmánský zážitek,“ uvedla k výsledkům soutěže manažerka Svazu PRO-BIO Kateřina Urbánková.                                       

V dalších kategoriích u poroty zabodovaly tyto produkty: v kategorii Biopotraviny rostlinného původu porota vybrala Meruňky s levandulí a medem - extra džem od Marmelády Šafránka s.r.o., nejlepší Biopotravinou živočišného původu roku 2018 se stal BIO Čerstvý sýr s bylinkami od farmy JAVORNÍK-CZ s.r.o., jako nejlepší potravinu v kategorii Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní zvolila porota BIO Med medovicový od Ing. Dušana Michálka a vítězem kategorie Biovíno je Ryzlink rýnský, slámové víno ročník 2015 od Víno Marcinčák. Kromě práva užívat pro vítězný výrobek označení Česká biopotravina doplněný příslušným letopočtem, získali vítězové v jednotlivých kategoriích účast na největším veletrhu biopotravin Biofach 2019 v Norimberku a prostor a inzerci v médiích pro svůj produkt. Nejlepší bioprodukty roku bylo možno rovnou ochutnat, případně zakoupit domů na stánku Svazu PRO – BIO či přímo na stánkách výherců soutěže Česká biopotravina roku.                      V samostatných stáncích se prezentovalo MZe, MZe-odbor ekologického zemědělství, Svaz zemědělců ČR, Svaz včelařů a další. Návštěvníci mohli ochutnat nejen potraviny ale i nápoje jako mošty, piva, velmi bohaté byly ochutnávky českých a moravských vín.                                     

Dožínky na Letné 2018, které pořádalo Zařízení služeb Ministerstva zemědělství se mimořádně vydařily. Celé rodiny i s dětmi zde strávily příjemný, užitečný i zábavný den.