Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 30.10.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Poslanecká sněmovna v pátek schválila jednorázový příspěvek důchodcům ve výši 5000 korun v třetím čtení, peníze mají senioři dostat v prosinci. Návrh nyní poputuje ke schválení do Senátu.

Podle zpravodajství serveru Novinky.cz během rozpravy vyčítala opozice vládě, že postupuje nesystémově a stále nevytvořil důchodovou reformu. Na to reagoval premiér Andrej Babiš, který prohlásil, že vláda potřebuje čas, neboť hasí vzniklé problémy.

Při projednávání návrhu zákona ale Poslanecká sněmovna téměř veškeré pozměňovací návrhy opozice většinově odmítla. Prošel pouze návrh poslance Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) týkající se zavedení valorizace k 1. lednu, a to s účinností od roku 2022. Podle dosavadního nastavení probíhal výpočet k datu výplaty. Díky změně dostanou i ti, co pobírají první výplatu důchodu ke konciměsíce, následně také vyšší doplatek v rámci zákonného navyšování penze.

Podle schváleného návrhu kabinetu mají příspěvek dostat starobní důchodci i lidé s invalidní nebo s pozůstalostní penzí. Celkové náklady se odhadují na 15 miliard korun.

Důchodci a důchodkyně nebudou muset o příspěvek sociální správu žádat. Nárok na mimořádné přilepšení mají ti, kteří v listopadu budou nějakou z penzí pobírat a dál na ni budou mít nárok. Dávku 5000 korun by měli dostat tak jako důchod, tedy na účet nebo složenkou.

Poslanecká sněmovna by se v rámci dnešního zasedání měla zabývat i žádostí  vlády o souhlas s prodloužením nouzového stavu kvůli koronavirové krizi o měsíc do 3. prosince. Vláda ANO a ČSSD chce prodloužit nouzový stav kvůli tomu, že epidemiologická situace v Česku je podle vlády nadále kritická. Na konec stavu nouze jsou navázány některé restrikce, jejichž platnost chce vláda udržet.

Návrh podporuje KSČM. Zároveň ale požaduje, aby vláda prodloužila a rozšířila podpůrné programy pro občany, živnostníky i firmy, které epidemie covidu-19 zasáhla. KSČM to uvedla ve své tiskové zprávě.

Očekává se, že sněmovna prodloužení nouzového stavu umožní. Není ale jisté, zda to bude na celý měsíc. KSČM podpoří prodloužení nouzového stavu o 30 dní, jak požádala vláda. Opoziční strany navrhují i kratší období. Na jaře v Česku platil kvůli šíření koronaviru nouzový stav od 12. března do 17. května, po souhlasu dolní komory se tehdy prodlužoval dvakrát.

  • Zdroj: Novinky.cz