Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 06.01.2023
  • Autor: Miroslav Svoboda

Kromě velmi výrazného zdražování ze strany obchodních řetězců, podle redakce magazínu AAzdraví.cz, čelí Češi také snaze výrobců potravin na místním trhu šetřit. Zatímco v okolních zemích si takové praktiky nedovolí, o tuzemsku je známo, že zdejší spotřebitel snese opravdu leccos. Podle redakce je tato laťka u nás nastavena nebývale nízko.

Horší kvalita

„Teď byl jeden z velkých výrobců potravin přichycen doslova při činu. Je to pro něho velká ostuda, protože Čechům cpal horší potravinu i ve chvíli, když podle zákona nesměl. A tak zasáhla Státní zemědělská a potravinářská inspekce,“ uvedl ve svém zpravodajství magazín AAzdraví.cz.

Jde totiž o to, že mezi lidmi oblíbené bramborové lupínky 7Days Bake Rolls byly pro český trh upraveny tak, aby to bylo pro výrobce levnější. Zákazník však dostal horší kvalitu. Zatímco v Německu a Rakousku se tento výrobek vyráběl s použitím slunečnicového oleje, pro český trh se do něj přidával olej palmový, o jehož negativech se toho napsalo už mnoho, jak dále konstatuje magazín AAzdraví.cz.

Redakce zdůraznila, že jde o takzvanou dvojí kvalitu potravin. Zdánlivě totožný produkt má v takovém případě odlišné složení pro různé trhy. To je podle nových evropských pravidel již nepřípustné. Pro řadu výrobců potravin to ale byl dlouhou dobu standard. Čokolády, sycené nápoje, lupínky, pomazánky, jogurty, to vše mělo v Česku často jiné složení než jinde.

„Výrobcům potravin to podle všeho fungovalo, když se podobných praktik dopouštějí i dnes. Nemluvíme přitom o žádné malé společnosti. Prohřešku se dopustil gigant Mondelez, který na český trh dodává spoustu dalších potravin. Ty by zasloužily také náležitě prověřit. Nemusí jít totiž o náhodu,“ dále uvedl magazín AAzdraví.cz.

Současně konstatuje, že pro inspektory jsou podobné kontroly ale pochopitelně složité. Musí totiž získat totožné produkty ze zahraničí a následně jejich složení přesně srovnat. Zdá se však, že na tomto poli hodlají být aktivní, dodává.

  • Zdroj: AAzdraví.cz