Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 07.08.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ekonom Lukáš Kovanda reaguje na zhoršení ratingového výhledu dluhu České republiky ze strany agentury Moody’s tím, že vztyčil varovný prst vládě premiéra Petra Fialy. Důvodem, podle ekonoma, jak uvedla televize CNN Prima NEWS, je velká závislost na ruském plynu, kvůli které hrozí Česku „fatální energetická krize“. Jak dále ekonom uvedl, České republice navíc chybí dlouhodobější plán ozdravování veřejných financí. Kovanda zároveň vysvětluje, co zhoršení výhledu fakticky znamená a proč se jedná o velmi nepříznivou zprávu.

Agentura Moody’s, jedna ze tří světově významných ratingových agentur, zhoršila v pátek ratingový výhled dluhu České republiky ze „stabilního“ na „negativní“. Samotný rating však nadále ponechává na stávající úrovni Aa3.

„Rozhodnutí změnit výhled je způsobeno zvýšeným rizikem dlouhodobého přerušení dodávek plynu z Ruska, na kterém je Česká republika vysoce závislá, a to navíc v kombinaci s omezenými možnostmi substituce v blízkém časovém horizontu,“ píše agentura na svých webových stránkách.

Ekonom Lukáš Kovanda proto varuje: „Jedná se o závažné varování Fialově vládě, že je třeba začít zásadně ozdravovat veřejné finance, které jsou nyní zranitelné. Výpadky dodávek plynu mohou podle agentury vést k nutnosti zavedení přídělového systému v oblasti hospodaření s plynem a k uvrhnutí české ekonomiky do hluboké recese.“

V CNN Prima NEWS dále zaznělo, že došlo také na revizi prognózy růstu HDP na 2,3 % pro rok 2022 a na 1,0 % pro rok 2023. Dřívější očekávání z 9. února, tedy ještě před začátkem vojenského konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou, bylo 3,5 %, respektive 3,2 %. Předpandemické úrovně HDP bude v Česku, podle agentury Moody’s, pravděpodobně dosaženo ještě v roce 2022, 17 z 27 zemí EU to ale zvládlo už v roce 2021.

Problémy s energiemi by nepříznivě dolehly na celkovou dráhu ekonomického růstu a zásadně by, podle Kovandy, zhoršily rozpočtové ukazatele. „Zejména by se prohloubily schodky státního rozpočtu, a tedy celkové veřejné zadlužení země,“ upozornil hlavní ekonom Trinity Bank, který byl hostem pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

CNN Prima NEWS dále uvedla, že počátkem května zhoršila výhled také agentura Fitch Ratings. Jako důvody uvedla snížení očekávaného hospodářského růstu České republiky, dále pak velmi silné inflační tlaky a v neposlední řadě rovněž vzestup rizik spjatých s markantní závislostí na dovozu ruských energií. Veřejné finance prý významně zatěžují fiskální výdajová opatření k utlumení dopadů inflace a navýšené náklady související s pokrytím výdajů na pomoc ukrajinským uprchlíkům.

Jen připomeňme, že vláda nedávno zvýšila plánovaný schodek státního rozpočtu pro rok 2023 z 280 na 330 miliard korun. Podle ekonoma Kovandy je aktuální zhoršení hodnocení agentury Moody's nepříznivou zprávou, protože Česko si na mezinárodních trzích bude muset za jinak stejných podmínek půjčovat za vyšší úrok, než tomu bylo dříve.

Agentura Moody's je zahraničními finančními experty vyhodnocována jako ta nejméně přísná, ve svých hodnoceních tedy nejoptimističtější. „Zhoršení jejího výhledu je o to závažnější,“ podotýká ekonom. „Obě hodnocení lze chápat jako poslední varování Fialově vládě. Česku totiž poprvé od listopadu 1998 vážně hrozí samotné zhoršení ratingu některé z klíčových agentur, a tedy citelné prodražení dluhu. Zhoršení výhledu ze strany Moody's je jejím vůbec prvním v celé moderní historii Česka od roku 1993,“ konstatoval Kovanda.

Vláda by, podle něho, měla předložit plány postupného ozdravování veřejných financí od tří do deseti let, což by mohlo znamenat návrat výhledu ratingových agentur na původní úroveň, zejména dojde-li ke zmírnění rizik v oblasti dodávek plynu. „Současná absence takových plánů činí tuzemské veřejné finance zranitelnějšími, neboť hrozí jejich rozvrat,“ dodal.

Ministr financí Zbyněk Stanjura k tomu na Twitteru poznamenal, že jde o další účet, který platíme za osm let vládnutí Andreje Babiše (ANO). „Víme, že Putin používá plyn a ropu jako zbraň, prioritou je derusifikace české i evropské energetiky,“ dodal. Jeho předchůdkyně Alena Schillerová z hnutí ANO s tímto Stanjurovým vyjádřením ale razantně nesouhlasila.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS