Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 19.04.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Tuzemská ekonomická úroveň příští rok stoupne na 88 procent průměru 19 zemí eurozóny. Loni byl český hrubý domácí produkt (HDP) na obyvatele v poměru k eurozóně také na 88 procentech, ale letos zřejmě klesne na 87 procent. Česko by na tom mělo bylo lépe než Polsko, Maďarsko, Slovensko, Portugalsko nebo Španělsko. Zároveň se úroveň Česka přibližuje Itálii. Podle zpravodajství Českého rozhlasu to vyplývá to z odhadů v makroekonomické prognóze ministerstva financí.

Ministerstvo financí upozornilo, že podle odhadů se loni HDP na obyvatele v běžné paritě kupní síly kvůli dopadům pandemie snížil ve všech sledovaných zemích s výjimkou Litvy. Největší propad HDP byl přitom zaznamenán v zemích jižní Evropy s větší orientací na cestovní ruch, a to zejména ve Španělsku, Francii, Portugalsku a Itálii.

„Ačkoliv HDP na obyvatele přepočtený běžnou paritou kupní síly v Česku v loňském roce nejspíše poklesl, relativní ekonomická úroveň vůči eurozóně mohla nepatrně vzrůst na 88 procent. Zhruba na této úrovni by se mohla pohybovat i v letech 2021 a 2022,“ uvedlo ministerstvo financí.

Cenová hladina v ČR loni, podle odhadů ministerstva financí, zůstala na 69 procentech průměru 19 zemí eurozóny. „V letech 2021 a 2022 by se však úroveň cenové hladiny HDP mohla pozvolna zvyšovat na 71 procenta, respektive 72 procenta,“ uvedlo ministerstvo financí.

Ekonomická úroveň zemí se srovnává na základě běžné parity kupní síly. To je poměr mezi měnami, který vyjadřuje schopnost koupit stejný soubor zboží nebo služeb v obou zemích. Index cenové hladiny je podíl měnového kurzu a parity kupní síly mezi měnami.

  • Zdroj: Český rozhlas