Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 08.11.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

V týdeníku Ekonom, který vydává mediální společnost Economia, se prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák vyjadřuje k tomu, jaké kroky by měla učinit nově vznikající vláda pětikoalice Spolu a PirSTAN.

V úvodu svého rozhovoru říká, že to to nová vláda bude mít nepředstavitelně těžké, neboť země h je ve velmi špatné kondici, ceny energií a surovin dramaticky rostou, řada věcí je nedostatkových. Do toho se přidávají nákupy lidí, kteří spekulují na růst cen zboží.

Zároveň Jaroslav Hanák dodal, že nová vláda bude to bude mít těžké i proto, že bude mít těžkého soupeře, to je Andreje Babiše, který jí neodpustí ani chybičku. Za druhé, pětice stran u vlády je příliš. Jsou nesourodí, to je od pirátské extrémní zelené levice po klasickou pravici jako TOP 09. Hanák má obavu, že nová vláda vnitřní jednotu neudrží ani rok. Až se bude blížit termín krajských voleb, odhaduje to na duben či květen příštího roku, už zde budou problémy i ekonomického rázu. Věří ale, že nová vláda zlepší komunikaci s občany. Věří, že dá vyšší důležitost tripartitě. Chce věřit, že covid už bude na ústupu, protože bude naočkováno už sedmdesát procent lidí. Věří, že nová vláda bude podporovat export.

Na otázku redakce, zda přijde velké zemětřesení ve státní správě či státních agenturách, Hanák odpověděl, že na ministerstvech, a ve vládou řízených organizacích, vypukne tsunami. Noví ministři budou potřebovat své lidi na politických postech. Načež si položil řečnickou otázku, zda to přinese i vyšší odbornost úředníků? Odvětil si, že by byl hrozně rád. Potěšilo by ho i zkvalitnění Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP), České exportní banky a CzechInvestu. Podle něho EGAP nicméně šlape velmi dobře a rovněž i Správa železnic funguje nejlépe v historii. Také díky tomu, že má nejvíce peněz v její historii. Mívala patnáct až dvacet miliard, dnes je to čtyřicet či padesát miliard korun.

Na otázku, co Svaz průmyslu a dopravy ČR, který předkládá nově vznikající vládě osm hlavních ekonomických priorit, očekává, že nová vláda ve své hospodářské politice řešit především, Jaroslav Hanák zvedl, že by to měla být ze strany nové vlády především určitá daňová předvídatelnost. Načež dodal, že nastupující vláda říká, že žádné daně nezvedne. Přičemž Hanák si myslí, že to není zcela přesné vyjádření, neboť určitě bude řešit otázku zvýšení daní u alkoholu a u tabáku. Načež, je zcela zřejmé, že některé daně se budou muset zvednout kvůli EU. Možná digitální, otázkou jsou i ekologické daně. Hanák by byl šťastný, kdyby se daně snižovaly, ale to se vzhledem k zadlužení země nedá očekávat.

Na otázku, zda by měls stát srazit výdaje, Hanák odvětil, že v tom je zapotřebí udělat pořádek. Konstatoval, že od roku 2017 se hodně zvyšoval počet úředníků, třeba i kvůli agendám EU. Načež dodal, že co agenda, to 150 až 200 úředníků. Co agenda, to náměstek ministra, pak několik vrchních ředitelů, pak další ředitelé a úředníci. Přičemž Hanák k tomu prohlásil, že věří tomu, že za vlády premiéra Andreje Babiše se kvůli tomu zvýšily náklady na chod státního aparátu až o sto miliard korun. Označil to za katastrofu. Věří, že nový ministr financí, kterým by mohl být Zbyněk Stanjura (ODS), se na to dobře podívá. Zároveň mu doporučil, že ve firmách se to dělá tak, že když nabude agenda, jako první se řeší, komu se přidělí, a ne že hned beru člověka navíc.

Na otázku redakce, co učiní nová vláda s daní s příjmu, která se i díky ODS výrazně snížila, Hanák odpověděl, že neví, co s tím bude nová vláda dělat. Načež dodal, že když se taková daň o jedno či dvě procenta zvedne, zlepší se tím státní dluh a bude více peněz na zdravotnictví nebo na sociální služby. Dodal, že populace stárne a v nějakém typu domova můžeme skončit všichni. Věří, že 70 či 80 procent zaměstnanců jeho firmy by rozumné zvýšení daně z příjmu pochopilo. Jestli to pochopí celá republika, to neví.

Zároveň konstatoval, že snížení daní bylo dopředu a dočasně dohodnuto, pokud ví, na dva roky. Vláda bude muset reagovat, je to „sekera“ v rozpočtu ve výši 100 či 110 miliard korun.

Na otázku, jak by se měla proměnit struktura české ekonomiky, Hanák odvětil, že už 16. listopadu představí skupina 32 z nejvýznamnějších podnikatelů země body, jak má vypadat budoucnost naší ekonomiky. Načež dodal, že je 32 let od 17. listopadu, proto vznikla symbolika 52 podnikatelů. Na otázku redakce, aby to upřesnil, co bude obsahem této podnikatelské výzvy, Jaroslav Hanák upřesnil, že to zatím nemůže prozradit. Jemu se obsah této výzvy lidí a je zvědav, jak na ni zareaguje nová vláda, neboť je to, podle něho, nová cesta k moderní ekonomice s hotovým českým výrobkem. Myšlenkově je to skvělé, obsah bude poté dotvořen. Myslí si, že toho, kdo bude dělat ekonomiku ve vládě, to musí zaujmout. Je to i reakce na ty, kteří u nás říkají, že jsme jen montovna. To ho neuvěřitelně štve.

Na otázku redakce, co tedy jsme, odvětil Hanák, že jsme sice subdodavatelská země, to je pravda, ale nikoli montovna! Podle něho se tento materiál se zabývá celou ekonomikou, jsou tam i věci, které ještě ani v určitých západních zemích nejsou. Věci, o kterých jsme zde u nás ještě ani nepřemýšleli. Více říci opravdu nemůže s tím, že autoři materiálu se nad tím scházeli a nad jeho tvorbou pracovali. Matriál přednesou to Radek Špicar a Martin Wichterle, jeho kolegové z představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Na otázku redakce, jak se dívá na rychlý růst cen energií a politiku jejích dodavatelů, Jaroslav Hanák odvětil, že kauza Bohemia Energy je nesolidní, to ano, ale nikoli překvapivá. Český člověk tím, jak chodí do obchodních domů na slevy, je pak hledá ve všem. A Bohemia Energy měla masivní a spekulativní reklamu se známými tvářemi. Nediví se, že lidé podlehli, budou zato potrestáni, dodal.

Na otázku redakce, zda není rolí státu ochránit spotřebitele před těmito praktikami v tak klíčovém odvětví, Jaroslav Hanák odpověděl, že neví, proč se na to Energetický a regulační úřad nepodíval. A hodně špatné je, že nezjistil, že žádnou energii vlastně nemají, že je to jen překupník, který vydělává na spekulaci lidí na nejnižší ceny. Majitel Bohemia Energy musel vědět, že když se takto pohnou ceny, tak zkrachuje. Nicméně na tom vydělával miliardy, které lidé platili. Byla to vlastně spekulace všech.

Na otázku, jak to narovnat do budoucna, Hanák uvedl, že klasická energetika bude jedním z nejtěžších problémů naší země. Nezávidí nové vládě, že musí udělat nový energetický mix, reálný a podložený. Musí umět „zapracovat“ v Bruselu a zajistit dostatek zemního plynu, bez kterého se neobejdeme. Musí zajistit výjimku na bezemisnost a prodloužit ji zhruba do roku 2045. Musí si ujasnit, zda a kdy platí konec spalování uhlí a zda platí přechod tepláren na plyn do roku 2045.

Pokud jde o jadernou energetiku, označil ji za těžkou a složitou záležitost. Podle něho vláda bude muset zajistit soutěže na výstavbu jaderných bloků, uhelné elektrárny pomalu končí. Britové, Američané nebo Jihokorejci pracují na modulárních jaderných elektrárnách. Moduly jsou levnější i logisticky dostupnější, tudy, podle něho, vede cesta. Střednědobým řešením je plyn pro energetiku i teplárenství. Jádro přijde na řadu snad kolem roku 2036. Věří, že se začne rozvíjet vodík.

Na otázku redakce, že České republice chybí pracovní síly, co s tím, Jaroslav Hanák to označil za nepředstavitelný problém. Je rád, že si to vznikající vláda uvědomuje. Načež vyslovil myšlenku, že celá politická scéna u nás, se „dala překvapivě zblbnout Tomiem Okamurou, že nesmí přijít žádný cizinec. Nikdo neměl odvahu přijít s tím, že jsou imigranti, kteří jsou potřeba, pro ekonomiku, pro zdravotnictví, že je to prostě chtěná imigrace. Nikdo neřekl vůbec nic, všichni drželi zobák. Vyčítám jim, že jsme ztratili spousty času. Byl tady covid, po restartu v květnu se mohla udělat perfektní pravidla pro zahraniční zaměstnance, tak jako to udělali Poláci. Do měsíce tady Ukrajinci mohli být“, konstatoval Jaroslav Hanák.

Na otázku, že Poláci tedy pravidla pro zahraniční zaměstnance stanovili dobře, Jaroslav Hanák odvětil, že Poláci a Dánové mají nejlepší podmínky. V Polsku pracuje zhruba 1,5 milionu Ukrajinců. Podle něho to funguje tak, že například Ukrajinec přijede do Polska přímo na schengenská víza, která si vyřídí. Jde na určité vojvodství a řekne například, že hledá práci strojníka, sestry či lékaře. Prokáže kvalifikaci, vzdělání, vízum a oni mu nabídnou, kde může pracovat. Hned a natvrdo. Do měsíce. U nás to trvá měsíců šest až devět. Jestli nová vláda nezareaguje rychle, pak neseženeme ročně těch třicet tisíc imigrantů, které budeme potřebovat.

Na otázku redakce, proč třicet tisíc, Jaroslav Hanák zareagoval, že o tolik více seniorů bude odcházet do důchodu, než bude mladých lidí přicházet do ekonomiky. Němci oznámili, že jim chybí 1,25 milionu lidí, z toho dvě třetiny kvalifikovaných. Ročně by rádi na imigraci získali 400 tisíc lidí, a k tomu, a to je ta, podle Jaroslava Hanáka, nejdůležitější věta, je třeba vypracovat co nejlepší motivační pravidla.

Na otázku, co to Co to znamená, Hanák odvětil, že jestli Němci udělají motivační pravidla a nabídnou velké vstupní peníze, bude z toho náš problém. Hanáka hodně znervózňuje, že německá ekonomika je lákavější než česká. Německo bude pro nás těžký soupeř. Nejenom, že lidé nepřijdou, ale hrozí, že Němci vysají i ty, co tady jsou, včetně Čechů.

Na otázku redakce, co naopak ho na českém průmyslu těší, Jaroslav Hanák odpověděl, že určitě strojírenský veletrh v Brně. Už se těší, až se tam v pondělí (dnes) projde. Půjde se podívat, jak se firmy posunuly. Doufá, že i politici se půjdou podívat. Ať vidí, kde český průmysl je. České firmy umí, covid je nezlomil. Ukázal, že jsou výrazně lepší než stát. „Byli jsme flexibilní, uměli jsme to zorganizovat, zvládli jsme to velmi dobře. Byl bych rád, aby český kapitál sílil. Je to důležité pro sebevědomí českého národa. Za třicet let od revoluce si lidé moc nevzpomenou na příklad úspěšného podnikatele, jako byl za první republiky Baťa, zato nějakého šudlaře z hokeje si vybaví hned. To mě mrzí. Chybí mi společenský respekt k úspěšným podnikatelům. Jsou to schopné osobnosti, dávají lidem práci, rozhodují o budoucnosti země. Je tady obrovský počet schopných lidí, kteří jsou nastartovaní být hodně úspěšní,“ prohlásil v závěru rozhovoru Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

  • Zdroj: Ekonom