Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 18.07.2018

Každá strana nyní zahájí příslušné vnitřní postupy pro přijetí svého rozhodnutí o odpovídající ochraně. Pro EU to znamená obdržení stanoviska Evropského sboru pro ochranu osobních údajů a kladné stanovisko od výboru složeného ze zástupců členských států EU. Po ukončení tohoto postupu Komise přijme rozhodnutí o odpovídající ochraně týkající se Japonska.

Evropská komisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů Věra Jourová uvedla: „Japonsko a EU již jsou strategickými partnery. Data jsou hybnou silou globálního hospodářství a tato dohoda umožní jejich bezpečný pohyb mezi námi, z čehož budou profitovat jak naši občané, tak naše ekonomiky. Současně znovu potvrzujeme své odhodlání naplňovat společné hodnoty týkající se ochrany osobních údajů. Jsem proto pevně přesvědčena, že díky této spolupráci můžeme utvářet globální normy ochrany údajů a společně udávat směr v této důležité oblasti.

Díky tomuto vzájemnému uznání odpovídající ochrany vznikne největší prostor bezpečného předávání údajů na světě, ve kterém je nastavena vysoká úroveň ochrany osobních údajů. Osobní údaje Evropanů tak budou i v případech, kdy jsou předávány do Japonska, pečlivě chráněny v souladu s normami EU v oblasti ochrany soukromí. Toto ujednání bude rovněž doplňovat dohodu o hospodářském partnerství mezi EU a Japonskem. Z neomezeného pohybu údajů s tímto klíčovým obchodním partnerem budou mít prospěch i evropské podniky, které získají zvýhodněný přístup ke 127 milionům japonských spotřebitelů. Touto dohodou EU a Japonsko potvrzují, že v digitální éře jde usnadňování mezinárodního obchodu ruku v ruce s prosazováním přísných norem na ochranu soukromí. Podle obecného nařízení o ochraně osobních údajů představuje rozhodnutí o odpovídající ochraně nejjednodušší způsob, jak zajistit bezpečné a stabilní toky údajů.

 

Hlavní prvky rozhodnutí o odpovídající ochraně

Dnešní dohoda předpokládá, že EU a Japonsko si budou vzájemně uznávat rovnocennou úroveň ochrany údajů. Dohoda se bude po svém přijetí týkat osobních údajů vyměňovaných pro komerční účely, ale také osobních údajů vyměňovaných pro účely vymáhání práva mezi evropskými a japonskými orgány. Při všech těchto výměnách bude zajištěna vysoká úroveň ochrany údajů.

Dříve než Komise formálně přijme své rozhodnutí o odpovídající ochraně, zavede Japonsko následující záruky na ochranu osobních údajů občanů EU, ke kterým se v zájmu splnění evropských norem zavázalo:

·         - soubor pravidel, která poskytují občanům EU, jejichž osobní údaje jsou předávány do Japonska, dodatečné záruky, jež pomohou překlenout několik rozdílů mezi oběma systémy ochrany údajů. Tyto záruky posílí například ochranu citlivých údajů, podmínky pro další předávání údajů EU z Japonska do jiné třetí země či výkon individuálních práv na přístup k osobním údajům a na jejich opravu. Tato pravidla budou pro japonské společnosti dovážející údaje z EU závazná a bude je možné vymáhat u japonského nezávislého orgánu pro ochranu údajů a u soudů,

·         - mechanismus pro vyřizování stížností s cílem prošetřovat a řešit stížnosti Evropanů ohledně přístupu japonských orgánů k jejich údajům. Tento nový mechanismus bude spravovat a dozorovat japonský nezávislý orgán pro ochranu údajů.

 

Další kroky

Komise plánuje přijmout rozhodnutí o odpovídající ochraně letos na podzim obvyklým postupem:

-         - schválení návrhu rozhodnutí o odpovídající ochraně sborem komisařů,

- stanovisko Evropského sboru pro ochranu osobních údajů, po němž následuje postup projednávání ve výborech,

- informování Výboru Evropského parlamentu pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci,

- přijetí rozhodnutí o odpovídající ochraně sborem komisařů.

Japonsko souběžně dokončí posouzení odpovídající ochrany na své straně.

  • Zdroj: Evropská komise