Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 24.10.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Počet lidí v exekuci v České republice klesá. Exekutorská komora ale varuje před dalším omezováním pravomocí exekutorů.

Počet Čechů, kteří čelí exekuci, se za třetí čtvrtletí letošního roku snížil o 20 tisíc. Meziročně pak došlo ke snížení o 50 tisíc osob. Přesto alespoň jedné exekuci čelí přes 736 tisíc Čechů. Podle zpravodajství CNN Prima NEWS to vyplývá z aktuálních dat Exekutorské komory České republiky.

Zpráva dále uvádí, že Česká republika se příznivému vývoji v oblasti exekucí těší mimo jiné i proto, že jeho nezaměstnanost je nejnižší v Evropské unii, což se zároveň promítá do nejmenšího podílu obyvatel ohrožených chudobou. Bezprostřednímu nedostatku finančních prostředků je vystaven jen asi každý osmý Čech, jak před necelým týdnem uvedl evropský statistický úřad Eurostat.

„Klesající počet povinných vnímáme pozitivně, neukazují se žádné černé scénáře, jak se snaží některé organizace prezentovat. Určitě je třeba být opatrný v souvislosti s koronavirem, jehož dopady budou mít déletrvající efekt. K celé problematice je však nutné přistupovat racionálně,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Vladimír Plášil, prezident Exekutorské komory ČR.

Ta mimo jiné varuje před navrhováním opatření, jež mají za cíl omezit vymahatelnost práva, ať už se jedná o moratorium na exekuce, nebo omezování mobiliárních exekucí. Ty jsou, podle komory, často jediným nástrojem, jak se věřitel k prostředkům ze svých pohledávek může dostat. Podle Vladimíra Plášila mohou taková omezení tvrdě dopadnout zejména na drobné věřitele, což by nakonec mohlo vést k tomu, že se z věřitele stane dlužník.

V Poslanecké sněmovně leží návrh novely občanského soudního řádu, která zavádí takzvaný chráněný účet. Ten by měl zabránit případné neoprávněné exekuci peněz. Podle Daniela Hůleho z organizace Člověk v tísni se totiž doposud stávalo, že jednou exekučně postižený příjem byl v bance následně postižen podruhé v celé výši. „Existuje totiž více druhů exekucí. Jeden typ je srážka ze mzdy, kdy je vyplacena nezabavitelná částka na nejnutnější výdaje. Pokud ale částka odešla na účet, byla postižena v jiném typu exekuce, tedy přikázáním pohledávky,“ řekl před časem CNN Prima NEWS.

Absolutně nejvíce lidí v exekuci žije v Ústeckém kraji, kde jejich počet převyšuje 110 tisíc. To představuje 13,41 procenta tamní populace. V rámci kraje pak vede okres Most, kde je exekucí zatíženo 16,24 procenta lidí. Naopak nejméně obyvatel v exekuci má Kraj Vysočina, a to necelých 22 tisíc. Nejmenší podíl lidí v exekuci pak vykazuje Zlínský kraj, jen 4,18 procenta. Poměrně vysoké procento obyvatel v exekuci žije v Praze, kde jí čelí více než šest procent lidí.

  • Zdroj: CNN Prima