Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 17.06.2025
  • Autor: Miroslav Svoboda

Tempo zdražování zemědělských komodit zrychlilo. A s ním i perspektiva, že se dražší skot, obilí i mléko v příštích měsících přelijí do nárůstu cen potravin. Uvádí to ve svém zpravodajství server Seznam Zprávy.

V textu své zprávy nejprve konstatuje, že ceny zemědělských výrobců, které ukazují, za kolik své produkty prodávají farmáři ke zpracování na potraviny, v květnu vzrostly o 15,7 procenta. Podobně stouply již v dubnu a jednalo se o výrazné zrychlení růstového tempa, které tím pokračuje.

Zpráva dále upozorňuje, že farmářské ceny přitom rostou již od října loňského roku, a poslední dva měsíce, poprvé od „velké inflace“ před dvěma lety, dokonce dvouciferně. Zpráva k tomu sice uvádí, že nynější prudký růst zatím nemá vliv na ceny potravin, do regálů se pohyb obvykle přenese až s několikaměsíčním zpožděním. A určitě nikoliv v poměru 1 : 1, protože zpracovatelé, tj. mlékárny, výrobci uzenin či pečiva a další, mají i jiné náklady, než jsou jen ceny vstupních suroviny od zemědělců. Ty se sektorově liší. Vysoké jsou třeba u pekáren, kde tvoří 60 procent, což se promítá do cen pečiva, ale také například i u mlékáren.

Podle serveru Seznam Zprávy ekonomové logicky předpokládají, že rostoucí ceny zemědělců se do cen potravin přirozeně promítnou. Přičemž je jasné, že období deflace potravin, které trvalo do října 2024, skončilo.

„Růst těchto cen zpravidla předznamenává vzestup cen potravin – jak zpracovaných, tak nezpracovaných – v obchodech,“ říká ekonom Lukáš Kovanda. Podobně to vidí další analytici.

O přelévání zdražování vstupních komodit do cen potravin ostatně mluví i jejich výrobci. Potravinářská komora ČR (PK ČR) tvrdí, že se ocitla mezi mlýnskými kameny, kde na jedné straně navyšují ceny farmáři, na straně druhé obchod tlačí na nízké ceny, a to i díky možnosti dovážet levněji ze zahraničí.

„Výrobci potravin byli zpočátku nějakou dobu schopni absorbovat zvýšené náklady, nicméně dlouhodobě je tato situace neudržitelná a musí dojít k navýšení jejich ceny. Nejde totiž jen o růst výkupních cen komodit. Současně se zvyšují i poplatky za obaly a odpady a výrazně rostou i mzdy v celém sektoru. Tato kumulace nákladů vytváří pro potravináře enormní tlak,“ vysvětlil mluvčí PK ČR Marek Zemánek.

Ekonom Kovanda přidává několik vysvětlení rostoucích cen u farmářů. Zmiňuje slintavku s kulhavkou, které na začátku roku potrápily chovatele skotu na Slovensku a v Maďarsku. Ty, podle něho, zvýšily ceny skotu, kdy čeští farmáři jeho maso prodávali o 27,1 procenta dráže.

Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha varuje před závěry, že zemědělci zdražují potraviny. Ostré výměny, „kdo za to může“, se, v případě zdražení jídla, vedly, v inflační postcovidové vlně, mezi obchodníky, potravináři a zemědělci.

„Ceny neurčují čeští zemědělci, řídí se světovými, respektive evropskými burzami. Vždy je to o volném trhu, o nabídce a poptávce,“ říká Martin Pýcha. Nárůst cen farmářů vysvětluje opožděným přenášením stále vysokých nákladů zemědělců do cen a nízkou srovnávací základnou v loňském roce. „Když se podíváte na ceny hovězího v Německu, jsou ještě vyšší než v České republice,“ tvrdí.

„Z hovězího masa se v našich prodejnách už teď stala luxusní položka s poklesem prodejů, cena vepřového šla taky nahoru, ale tam je na maloobchodním trhu docela konkurence, takže růst cen brzdí. Cena mléka je pro nás teď opravdu příznivá,“ popisuje současnou situaci jednatel ZD Sloupnice Jaroslav Vaňous.

Podražily i ceny vajec

Kvůli ptačí chřipce a nutnosti vybíjet chovy v Evropě již delší dobu zdražují vejce. Ta meziročně podražila o 43,6 procenta. Z dat Ministerstva zemědělství navíc vyplývá, že čeští chovatelé exportovali loni nejvíce vajec za posledních deset let. Za hranicemi mohou hledat lepší šanci na zpeněžení své produkce. Dalším faktorem podle chovatelů je nutnost investovat do přestaveb chovů z klecových na podestýlkové, jak ukládá česká legislativa od roku 2027.

„Českým chovatelům pomohla nákazová situace v Polsku k navýšení cen,“ uvádí Gabriela Dlouhá, předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie. Ceny v Česku kopírují zejména polský trh, odkud pochází 70 procent exportů vajec do ČR. Navíc je, podle ní, nedostatek vajec kvůli přestavbě tuzemských chovů, přičemž ten vytrvá do roku 2027.

Na druhou stranu některé náklady se chovatelům snížily. Při pohledu na data Ministerstva zemědělství ČR je zřejmé, že cena krmných směsí od roku 2022, kdy tuna stála přes 9000 korun, klesla pod 7000 korun v roce 2024.

Z dat Eurostatu je rovněž vidět, že farmářská cena vajec, koncem roku 2024, se viditelně přibližovala cenám v Evropské unii.

Rostly i ceny ovoce

V rostlinné výrobě ceny vzrostly o 16,1 procenta. Ceny ovoce, které doprodávají čeští pěstitelé, jsou meziročně vyšší o 36 procent. Podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka je to však pouze teoretické číslo, protože ovocnáři nemají po loňských mrazech prakticky žádné zásoby. A na celkové spotřebě ovoce se tak doprodeje z dřívější doby podílí jen řádově několika málo procenty.

„Ovoce v řetězcích zdražuje, ale nesouhlasím s tím, že by za tím stáli čeští ovocnáři. V květnu farmáři dodávali na trh jen nižší jednotky procent ovoce, je to bezvýznamné množství,“ dále uvedl Martin Ludvík. Například u jablek se 95 procent dováželo, tvrdí.

Nová úroda teprve začíná u jahod a částečně u třešní. Jenomže pěstitelé, podle Martina Ludvíka, jsou méně ochotní prodávat je do řetězců a snaží se úrodu uplatnit například formou samosběrů. „Nemyslím ale, že budou pěstitelé zvyšovat ceny z letošní sklizně,“ dodal Martin Ludvík.

Ve statistikách je rovněž vidět i prudký nárůst cen olejnin o 24,6 procenta. Nicméně, obchodní ředitelka českého výrobce olejů Fabio Produkt Jana Jenčková v praxi vidí opačný trend.

„Meziroční růst jsme zaznamenali spíše v minulé sezoně, kdy došlo k nedostatku olejnin v důsledku nižší sklizně v EU, a omezenějšího dovozu z Ukrajiny, oproti předchozím letům. Ceny olejů proto během roku postupně rostly,“ říká a dodává, že aktuálně je naopak nižší poptávka po olejích i metylesteru, a zároveň se očekává vyšší sklizeň. „Neočekává se tedy, že by ceny olejů měly růst. Samozřejmě za předpokladu, že nenastanou nepředvídatelné situace na světových trzích,“ uvedla pro SZ Byznys.

Nadprůměrně, o 19,5 procenta, zdražovalo i mléko. Nárůst cen trvá už delší dobu, což má, podle Českomoravského svazu mlékárenského, několik příčin. Vedle nemoci modrého jazyka, je to klesající tučnost spojená se zaměřením na dojivost namísto tučnosti, a rostoucí poptávka po kvalitnějších (tučnějších) výrobcích.

Zpráva v závěru dále konstatuje, že o osm procent zdražila čerstvá zelenina, o 7,5 procenta drůbež. Ceny prasat klesly o 9 procent a ceny brambor o 6,5 procenta.

  • Zdroj: Seznam Zprávy