Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 22.04.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

Od covidové pandemie je pro firmy stále náročnější najít kvalifikované pracovníky, a to hlavně v oblastech, kde je problém s dostupností bydlení. Proto se některé firmy rozhodly rozšířit své benefity o bydlení a zaměstnanci to prý oceňují. Ve své reportáži na to poukázaly Televizní noviny TV NOVA.

Podle jejího zpravodajství, právě díky rozšíření benefitů o různé formy bydlením sehnala například hořovická nemocnice dostatek lékařů a sester. „V současné době máme v provozu 96 nových plně vybavených bytů. A v nejbližší budoucnosti by měla být zahájena výstavba dalších 135 bytových jednotek,“ sdělila pro TV NOVA mluvčí nemocnice Lucie Michajlov.

Zároveň poukázala na to, že tyto byty jsou různých velikostí a jsou uzpůsobené jak pro jednotlivce, tak pro rodinu. Kromě toho jim nabízí i školku s otevírací dobou přizpůsobenou pracovní době zaměstnanců. „Byty jsou komplexně vybaveny. Je zajištěné parkování, byty mají svého správce. Jsou v těsné blízkosti nemocnice, kde pracují,“ dodala Lucie Michajlov.

Podle zpravodajství TV NOVA zdarma, nebo levnější bydlení, nabízí především nadnárodní korporáty a průmyslové firmy. Tento benefit nabízejí už roky světové společnosti. „Firma se snaží zlepšit své postavení, tím i zlepšuje podmínky svých zaměstnanců,“ vysvětlil ekonom Milan Bednář.

Samotní developeři upřednostňují firemní klientelu. Podle nich dokáží obsadit více bytových jednotek najednou.

„Developeři začali po velmi dlouhé době stavět i nájemní bydlení. Je to produkt, který tady nebyl. Pro firmu je to jednodušší, najednou máte 100 bytů na trhu, které se dají pronajmout,“ uvedl ředitel společnosti Home Portal Jan Vitvera.

„Firemní poptávka představuje pro developery nižší riziko, ať už z hlediska financování projektu nebo u předvídatelnosti reklamací,“ poznamenal k tomu ekonom Bednář.

Podle ekonomů je podpora bydlení soukromými podniky pro českou ekonomiku pozitivním impulsem. „Poptávka do, nebo ze stavebnictví stimuluje ekonomickou aktivitu tím, že se propisuje do dalších sektorů. Stimuluje to poptávku po základních materiálech a obecně služby,“ doplnil ekonom Bednář.

Stát by, podle ekonomů, jak dále uvedla reportáže TV NOVA, měl tuto formu bydlení jedině podporovat a snažit se snížit byrokratickou zátěž a ulehčit celý stavební proces.

  • Zdroj: Televizní noviny, TV NOVA