Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 22.02.2018
  • Autor: Ing. Věra Řeháčková

Globální komise pro budoucnost práce se konala podruhé v sídle Mezinárodní organizace práce v Ženevě, ve Švýcarsku ve dnech 15. - 17. února. Globální komise pro budoucnost práce zaměřila své druhé setkání na pokračující diskusi o hlavních tématech, které formují budoucnost světa práce.

V návaznosti na svou první schůzku v říjnu roku 2017, která se zabývala příležitostmi a výzvami souvisejícími s budoucí prací, během své druhé schůzky se globální komise soustředila na šest témat zaměřených na specifické aspekty světa práce:

- role práce pro jednotlivce i společnost
- ukončení globální nerovnosti žen ve světě práce
- význam technologií pro sociální, environmentální a ekonomický rozvoj
- řízení změn během každé fáze transformace a vzdělávání
- nové přístupy k růstu a rozvoji
- budoucnost řízení práce

Předmětem diskusí byly otázky jako jsou ekonomické platformy, systémy dovedností, neformální ekonomika, globální hodnotové řetězce, všeobecná sociální ochrana, migrace, situace mládeže, perspektivy jak rozvojových, tak rozvinutých zemí.

Komisaři se dohodli, že v budoucnu by měla být uspořádána řada technických informačních setkání, během nichž by byly zkoumány otázky, které vyžadují další analýzu. Mezinárodní organizace práce se také bude snažit o vzájemnou spolupráci s dalšími mezinárodními organizacemi pracujícími na tématu budoucnosti práci. V blízké budoucnosti se uskuteční informační setkání s členskými státy Mezinárodní organizace práce.

Očekává se, že globální komise se v roce 2018 sejde ještě dvakrát předtím, než předloží zprávu na začátku roku 2019, tedy v roce 100. výročí Mezinárodní organizace práce. Zpráva bude mít strategický, politický a akční charakter. Další schůze Globální komise se uskuteční v Ženevě ve dnech 15. - 17. května.

Poznámka: Globální komise byla zřízena v roce 2017, aby zhodnotila transformační změny, ke kterým dochází ve světě práce, a vydala doporučení ohledně dalšího postupu. Je to druhá fáze iniciativy Mezinárodní organizace práce  "Budoucnost práce", kterou zahájil generální ředitel Mezinárodní organizace práce Guy Ryder v roce 2013, po první fázi, během níž členské státy Mezinárodní organizace práce  svolaly národní a subregionální dialog, aby poskytly své perspektivy o budoucnosti práce.

  • Zdroj: MOP (ILO)