Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 28.05.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Na podporu české ekonomiky za první čtyři měsíce letošního roku připadlo podle Hospodářské komory (HK) 17 procent ze schodku státního rozpočtu. Vláda podnikatelům za toto období poskytla 38 miliard korun, z toho 4,8 miliardy korun se týkají například odkladu plateb daňových záloh, budou tak státu vráceny. Mnoho odvětví je však i přes uvolňování protiepidemických opatření nadále omezeno, kompenzace tak musejí pokračovat, jak na tiskové konferenci Hospodářské komory ČR uvedli prezident HK ČR Vladimír Dlouhý a její viceprezident Tomáš Prouza.

Z úvěrových programů podnikatelé v prvních čtyřech měsících letošního roku, podle Vladimíra Dlouhého, čerpali asi 14,4 miliardy korun. Je to ale opět suma, kterou budou muset vrátit. Vzhledem k plánovanému schodku státního rozpočtu 500 miliard korun na celý rok je tak, podle něho, zřejmé, že „podnikatelé nejsou zdrojem největší zadluženosti státu“.

Oživení podnikání bude, podle Tomáše Prouzy, velmi pomalé, což je patrné i v ostatních evropských zemích. Ty přitom ale investují značné prostředky na obnovu ekonomiky, řekl. Z dat České národní banky, podle Tomáše Prouzy, vyplývá, že v době uzávěry kvůli pandemii koronaviru vzniklo 200 miliard korun vynucených úspor. Ty podle něj mohou s oživením ekonomiky pomoci, vláda ale musí vytvořit vstřícné prostředí, aby se lidé nebáli dalšího uzavření.

Špatnou zprávou, podle Tomáše Prouzy, je, že vláda rozhodla o neprodloužení kompenzačního bonusu pro živnostníky, jeho vyplácení skončí s květnem. „Je to nepochopení ze strany paní ministryně (financí Aleny Schillerové za ANO). Chápe to jako výdaj, ale je to investice,“ uvedl Tomáš Prouza. Pokud vláda ukončí podpůrné programy příliš rychle, návrat k běžnému režimu bude v jednotlivých odvětvích, podle Tomáše Prouzy, trvat mnohem déle, než kdyby investovala do udržení služeb a obchodu po vzoru ostatních zemí.

„Zdroje tady jsou, vláda nemá problém s penězi,“ řekl dále Tomáš Prouza. Schodek státního rozpočtu od ledna do dubna činil 192 miliard korun.

Na tiskové konferenci HK ČR dále zaznělo, že podnikatelé v současné době mohou kromě kompenzačního bonusu využít dotační COVID 2021, ve kterém stát přispívá 500 korun na zaměstnance a den. Vztahuje se na období od 11. ledna do devátého května, příjem žádostí skončí druhého června.

Pokračovat bude program COVID Nepokryté náklady, ve kterém mohou podnikatelé získat šedesát procent nákladů. První výzva se vztahovala na dobu od prvního ledna do 31. března. V další výzvě, kterou ministerstvo průmyslu a obchodu teprve zveřejní, se bude pomoc týkat období od prvního dubna do konce května.

Požadavek na co nejrychlejší otevření zbývajících provozů

Zástupci Hospodářské komory ČR také ve čtvrtek uvedli, že vláda by měla co nejrychleji otevřít zbývající provozy, a to nejlépe od 31. května, nejpozději od sedmého června. Zároveň by měla představit šestý rozvolňovací balíček, stejně jako plán na podzim.

Dále by, podle Vladimíra Dlouhého, měla vyřešit nejasnosti, na jakém právním základu mají podnikatelé kontrolovat a vymáhat doklady o bezinfekčnosti po svých klientech.

Prezident Hospodářské komory ČR také uvedl, že se kabinet neřídí systémem pro uvolňování opatření, který si sám nastavil. Nejdříve to byl protiepidemický systém (PES), nyní měl postupovat podle šesti balíčků, ve kterým je určujícím kritériem počet nakažených za sedm dní na sto tisíc obyvatel. Na pátý balíček, v němž je obsaženo otevření například bazénů, saun nebo interiérů restaurací, měl nastat čas, až počet nakažených klesne pod 50 na sto tisíc lidí.

„Dnes víme, že sedmidenní klouzavý průměr je 35 případů na sto tisíc obyvatel. Už bychom měli dávno být v pátém balíčku a šestý by se měl připravovat, protože trendový odhad je, že pod 25 nakaženými můžeme být někdy příští týden,“ řekl Vladimír Dlouhý.
  • Zdroj: Česká televize