Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 15.07.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Na českém trhu už existuje několik bank, které v červnu nabízely úrokové sazby na hypoteční úvěr pod dvěma procenty. Zlevňují ale všechny typy hypoték. Uvedla to ve svém zpravodajství televize CNN Prima NEWS, která sdělila, že podle ekonomických analytiků banky v průběhu června zareagovaly na pokles poptávky po úvěrech na bydlení způsobený koronavirovou krizí a také na rozvolnění pravidel pro hypotéky Českou národní bankou ČNB).

Během června výrazně zlevňovaly hypotéky u všech typů úvěrů podle LTV, přičemž LVT je chápan jako poměr objemu poskytnutého úvěru k hodnotě zastavované nemovitosti. Takže u sedmdesátiprocentního LTV se úroková sazba snížila z květnových 2,29 na 2,13 procenta. V případě LTV 85 procent pak z 2,85 na 2,6 procenta a došlo k poklesu úrokových sazeb také u hypoték do devadesáti procent LTV, a to z 3,04 na 2,69 procenta. Zde se nejvíce projevilo uvolnění omezení pro poskytování hypotečních úvěrů ze strany České národní banky. Podle CNN Prima NEWS to vyplývá z aktuální analýzy společností Golem Finance a Fincentrum Hypoindex.

Podle analytiků, jak dále zpravodajství CNN Prima NEWS uvádí, bude v následujících týdnech a měsících pokles úrokových sazeb u hypoték pokračovat. A to navzdory faktu, že díky poměrně vysoké inflaci, tj. 3,3 procenta v červnu meziročně, se už dnes sazby dostávají reálně do záporných hodnot. Může za to situace na mezibankovním trhu, kde jsou peníze mimořádně levné, ale také ostřejší konkurenční boj mezi jednotlivými peněžními ústavy. „Podle našeho názoru tempo poklesu sazeb v létě nejspíše zvolní. Konkurenční boj se zintenzivňuje, a to se bude projevovat větším výskytem sazeb začínajících jedničkou, i když tyto sazby nebudou převládat,“ uvedl k tomu Libor Ostatek, ředitel společnosti Golem Finance.

S tímto pohledem souhlasí také Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti Czech Fund. „Je pravděpodobné, že hypotéky budou zlevňovat i nadále. Banky to samozřejmě naplno neřeknou, protože by tím podnítily potenciální klienty, aby s žádostí o hypotéku ještě vyčkali. Ale přesně to se nyní jeví jako nejrozumnější postup. Kdo nemovitost opravdu nutně nepotřebuje hned teď, měl by s jejím pořízením vyčkat. A s hypotékou také,“ řekl pro CNN Prima NEWS. Podle Lukáše Kovandy se dá také očekávat zlevnění nemovitostí. „Za rok touto dobou budou jak nemovitosti, tak hypotéky citelně lacinější než dnes. Člověk tak ušetří třeba statisíce za samotnou nemovitost a třeba i tisíce na měsíční splátce hypotečního úvěru,“ vysvětlil ekonom Lukáš Kovanda.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS