Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 29.07.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Zástupci Svazu průmyslu a dopravy (SPD) ČR vyzvali vládu, aby podpořila firemní a veřejné investice, stimulovala inovace a urychlila digitální transformaci firem a státu. Podle zpravodajství České televize takzvané Desatero opatření pro obnovu a posílení dlouhodobého růstu české ekonomiky také předali premiérovi Andrejovi Babišovi (ANO), uvedl po jednání prezident svazu Jaroslav Hanák.

Jaroslav Hanák uvedl, že pro firmy jsou nejklíčovější investice. Přičemž konstatoval, že jestliže nebude investovat stát ve veřejných investicích a zároveň nebudou-li investovat i samotné firmy, Česká republika nezvládne restart ekonomiky, nezvládne dobu těžké digitalizace, nástupu nových technik, technologií a inovačních procesů. Proto vyzval firmy, aby se nebály investovat. „Kdo nebude, prohraje. Je to moje osobní přesvědčení, životní zkušenost,“ zdůraznil Jaroslav Hanák.

S premiérem Andrejem Babišem jednal také o stavebním zákonu, podpoře exportu či zajištění zdravotní bezpečnosti. „Byli jsme ujištěni, že je dostatek ochranných prostředků na dva měsíce,“ dodal Jaroslav Hanák. Uvedl také, že očekává, že někdy v polovině října bude vláda přijímat plán obnovy ekonomiky ve vazbě na evropské peníze.

S premiérem A. Babišem se vedení Svazu průmyslu a dopravy ČR, jak dále sdělil Jaroslav Hanák, neshodlo na otázce zaměstnávání zahraničních pracovníků a na otázce přijetí eura. „To je trvalý rozpor. Euro hájíme, protože pomáhá exportérům,“ doplnil Jaroslav Hanák.

Nejdůležitější bude teď, podle Jaroslava Hanáka, i podpora vědy, výzkumu a inovací. Průzkumy svazu průmyslu mezi firmami totiž naznačují, že podniky nebudou mít v nynější situaci tolik peněz na inovace a pokračování spolupráce s výzkumnými organizacemi jako před koronavirovou krizí.

„Proto je třeba, aby stát navýšil peníze na podporu výzkumu a vývoje z národních zdrojů. Minimálně program MPO TREND by měl dostat o jednu až dvě miliardy korun více a program Národní centra kompetence o jednu miliardu více. Bez inovací nemůže česká ekonomika prosperovat,“ poznamenal Jaroslav Hanák.

Svaz s ministerstvem financí připravil několik daňových opatření, která by měla firmy motivovat k obnově investiční aktivity. „Soukromé investice jsou základem dlouhodobého ekonomického růstu, a proto je velmi potřebné, aby stát vytvářel prostředí pro jejich realizaci. Například mimořádné zrychlené daňové odpisy majetku či zvýšení limitu, do něhož výdaje na pořízení majetku nebude třeba odepisovat,“ uvedla členka představenstva svazu Andrea Gontkovičová.

Kromě investic zdůraznil svaz také důležitost digitalizace. „Víme, že podnikatelská sféra je na tom v České republice velmi dobře, ale chceme zároveň podat pomocnou ruku i ostatním sektorům v oblasti veřejné správy, aby došlo k posunu i zde,“ vysvětlila Andrea Gontkovičová.

Viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy ČR Milena Jabůrková následně přirovnala význam digitalizace k dopravní infrastruktuře. „Covidová krize ukázala, že tak jako k rozvoji ekonomiky je zásadní rozvinutá, kvalitní a bezpečná dopravní infrastruktura, tak potřebujeme i stejně rozvinutou digitální infastrukturu. To znamená sítě, po kterých mohou běhat data, která jsou označována za pohonné hmoty nebo naftu 21. století,“ uvedla Milena Jabůrková. Podstatná je podle ní ale také vysoká schopnost vypočetní kapacity. „Aby se daly využívat nejnovější techologie. A neméně důležitá je i bezpečnost těchto sítí,“ dodala Milena Jabůrková.

Vláda by podle svazu měla každopádně podporovat, například z operačních programů, investice do digitalizace a kybernetické bezpečnosti, které mohou zejména u menších a středních firem zvýšit budoucí odolnost vůči krizím a zlepšit jejich konkurenceschopnost. Zároveň musí stát zrychlit budování potřebné digitální infrastruktury a rozšířit nabídku svých digitálních služeb.

„Naše budoucnost leží v digitální transformaci. Je nutné položit základy ekonomiky založené na datech, ve které je kolem každého produktu ekosystém digitálních služeb. Nejen pro české podniky, ale především pro veřejnou správu je další podpora financování digitální infrastruktury jak ze státních, tak i soukromých zdrojů klíčová. Realita ukazuje, že pokud se rychle nezjednoduší proces zadávání veřejných zakázek, bude velmi těžké se v otázkách digitalizace státní správy pohnout z místa,“ upozornila viceprezidentka svazu Milena Jabůrková.

Svaz průmyslu dlouhodobě upozorňuje vládu, že tuzemský trh práce by měl být pružnější. Stát by měl podporovat kratší pracovní úvazky či nové způsoby organizace práce, jako je například práce na dálku. Pro rychlejší odeznění krizí je nutné také snížit bariéry pro najímání domácích a zahraničních pracovníků a pro ukončování pracovního poměru.

„Na trhu práce zažíváme velký paradox, kdy na jedné straně kvůli nepříznivé demografii v některých oborech a oblastech chybí významné množství pracovní síly. Na druhé straně občasné krize, jako je například tato koronavirová, budou způsobovat výpadky zakázek ve firmách,“ konstatoval viceprezident svazu Jan Rafaj.

  • Zdroj: Česká televize