Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 26.05.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Požehnání pro zemědělce, nebo omezení nabídky a zásah do peněženek zákazníků? Poslanci budou hlasovat o návrhu novely zákona o potravinách, podle níž by se od příštího roku muselo v obchodech prodávat nejméně 55 procent potravin z České republiky, od roku 2027 dokonce 85 procent. Uvedl to v úterý ve svém zpravodajství Deník.cz.

„Beru to jako cestu, která dává šanci na snížení počtu nesmyslných dovozů potravin přes půl planety, když se jedná o něco, co si u nás můžeme a hlavně umíme vyprodukovat sami,“ uvedl Deníku.cz zastánce návrhu Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL a někdejší ministr zemědělství. Podle něho sedláci změnu vítají s nadšením, někteří obchodníci se však obávají snížení nabídky a růstu cen.

„Jahody v Česku rostou tak v květnu a v červnu. Takže po většinu roku by to znamenalo, že by lidi měli k dispozici zelí a cibuli, to by bylo všechno,“ řekl Deníku.cz prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. „Kdyby z trhu zmizela velká část zahraniční produkce, znamenalo by to i výrazné zvýšení cen provázené poklesem kvality,“ míní Tomáš Prouza.

Velcí potravináři totiž vyrábějí jeden druh výrobku pro celý region v jedné zemi, jinde se specializují na jiné. „Kdyby jedna firma musela vyrábět všech svých deset druhů sušenek v Česku, tak by to pro ni bylo výrazně dražší, než když teď může jinde vyrábět pro 80 milionů lidí,“ vysvětlil Tomáš Prouza.

Případná změna by ale některým obchodníkům nevadila. Předseda obchodního Družstva CBA Roman Mazák by se nechal inspirovat „maďarskou cestou“. Jejich zákon přikazuje potraviny přednostně vyrábět na domácí půdě. „Pokud to jde v Maďarsku, není důvod proč obdobné pravidlo nezavést i v Česku,“ uvedl pro Deník.cz Roman Mazák.

Pokud jde o spor, zda vyrábět kvalitní české potraviny a ve větším množství je dodávat na náš tuzemský trh, než je tomu dosud ve srovnání s potravinami dováženými ze zahraničí, tak musíme dodat, že na našich webových stránkách jsme průběžně zveřejňovali stanoviska vedoucích představitelů naší největší nevládní zemědělské organizace Agrární komory ČR, které upozorňují na skutečnost, že dovoz zahraničních potravin, zejména ovoce, z různých koutů Evropy tyto potraviny na pultech obchodů u nás značně prodražuje, a že by bylo daleko rozumnější na pulty obchodů dodávat potraviny od našich zemědělců, a to zejména od těch regionálních, o které mají spotřebitelé většinou zájem.

Agrární komora ČR dále zdůrazňuje, že maso z domácích chovů je velmi dobré pro naše zdraví, ale i pro samotné životní prostředí. Navíc, naši zemědělci říkají, že tímto způsobem, tj. produkcí a výrobou potravin, se správně starají o českou krajinu. Proto také zemědělci chovají na pastvinách hospodářská zvířata, která do půdy vracejí zpět organickou hmotu, a s ní i jednotlivé prvky, které jsou pro různé druhy rostlin důležité. Podle nich zemědělci správným obhospodařováním půdy dokáží zachovat její kvalitu, přičemž následně dokáží i zadržet vodu a dodávají, že takto obhospodařovaná půda je poté vhodným prostředím pro červy, hmyz a další živočichy. Mimochodem, toto jsou právě ty skutečnosti, které se v českých médiích v současné době zdůrazňují, zvláště v situaci, kdy Českou republiku v posledních letech trápilo sucho.

Členové Agrární komory ČR rovněž tento spor, zda české nebo zahraniční potraviny na pultech supermarketů a hypermarketů u nás, chápou jako součást ostrého konkurenčního boje, který panuje v rámci jednotného trhu v EU, kdy zahraniční obchodní řetězce, které po roce 1990 u nás postupně převzaly maloobchodní trh, se snaží - ve svých supermarketech a hypermarketech - prodat přebytky svých potravin, které nemohou prodat ve svých zemích, a proto se je snaží uplatnit na trzích zemí nově přijatých zemí, tedy států střední a východní Evropy. Přitom upozorňují, že Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR je reprezentantem těchto zahraničních obchodních řetězců. Takže, je podle nich logické, že představitelé tohoto svazu prezentují stanoviska zahraničních výrobců potravin.

  • Zdroj: Denik.cz, Agrární komora ČR