Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 16.12.2017

Stánkový prodej patří dlouhodobě mezi jednu z nejrizikovějších oblastí z pohledu možného nelegálního zaměstnávání, proto Státní úřad inspekce práce prostřednictvím svých oblastních inspektorátů práce realizoval v měsících říjnu a listopadu 2017 mimořádnou celorepublikovou akci.

Kontroly byly zaměřeny na stánkový prodej v obchodních centrech, tedy na prodejny bez stálé kamenné provozovny. Jedná se o oblast s poměrně vysokým zastoupením zaměstnávání na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr. Často se jedná o tzv. „brigádnické pozice“, které jsou obsazovány studenty nebo nekvalifikovanou pracovní silou. 

V rámci celé ČR bylo provedeno dohromady 69 kontrol u 54 subjektů. K 21. 11. 2017 bylo již uzavřeno 49 kontrol, z toho ve 40 případech nebyly zjištěny žádná pochybení. V 9 kontrol bylo zjištěno celkem 11 nedostatků. V 5 případech se jednalo o nedostatky z oblasti pracovního poměru, dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, 2 nedostatky v oblasti pracovní doby, ve 2 případech neměl zaměstnavatel na pracovišti kopie dokladů prokazujících existenci pracovněprávního vztahu a po jednom případu z oblasti odměňování zaměstnanců a splnění informační povinnosti při zaměstnávání zaměstnanců ze zahraničí.

 

 

  • Zdroj: Státní úřad inspekce práce