Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 07.01.2021
ROZHOVOR „Prostě je vidět, že pokud u nás něco závisí na dobrovolnosti a na rozumu lidí, opravdu to nefunguje. Respektive u velké většiny lidí to funguje, ale stačí menšina, která vše dokáže sabotovat a nadělá obrovské problémy,“ kroutí nechápavě hlavou nad chováním Čechů místopředseda Lékařského odborového klubu a lékař z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Miloš Voleman. Do patřičných míst odeslal ty, kteří proti opatřením demonstrují a vyzývají k neposlušnosti, a za nepochopitelné označil davy na českých horách. Voleman se obává, že takzvaně po dobrém to s Čechy nepůjde.

Čísla ukázala, že v týdenním nárůstu pozitivně testovaných na covid-19 se Česká republika dostala na první místo na světě. Čekal jste, že bude situace po Vánocích tak vážná? Překvapil vás rychlý vývoj nakažených?

Když se vyjádřím přesně, tak mě tak úplně nepřekvapil. Překvapilo mě, že jsme úplně první, ale že budeme někde v popředí, to jsme asi všichni věděli.

Už jsme o tom mluvili několikrát, ale čemu to kladete za vinu tentokrát? Je to nezodpovědnost lidí?

Můj názor je takový, že je to dané nezodpovědným chováním lidí.

Nezodpovědnost musí odněkud plynout. Odkud, podle vás?

Nevím, to je spíše otázka pro sociologa, ale skutečně je nárůst daný nedodržováním opatření. Jedna věc je vyhlášení opatření, ale druhá věc, že bychom se měli chovat zdrženlivě. Mám pocit, že u nás je poměrně velká skupina lidí, kteří se jakoby najust k vyhlášeným opatřením chovají nezodpovědně. Jako takový šprajc vůči tomu, jaká opatření byla vyhlášena. To je můj pocit.

V rámci nespokojenosti se konaly a budou konat demonstrace. Je tu tábor lidí, hlavně mezi vámi zdravotníky, kteří nabádají k zodpovědnosti, a pak je tábor druhý. Ten burcuje k porušování vládních opatření. Co byste druhému táboru vzkázal?

Můžu být upřímný?

Prosím vás o to...

Ať jdou do prdele.

Zaslouží si to až takhle ostře?

Ano, až tak takhle ostře.

 
  • Zdroj: Parlamentnilisty.cz