Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 07.05.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

V České republice přibylo za posledních pět let 18 tisíc nových státních zaměstnanců, z toho byla celá polovina jen v loňském roce. Přibylo učitelů, policistů, vojáků, ale také úředníků. A Babišova vláda chce v náborech pokračovat i letos, počítá se s nárůstem o dalších 8500 zaměstnanců. Zároveň se ovšem příliš nedaří snižovat počet černých duší, tedy neobsazených míst, na která ale resorty čerpají peníze. Tuto informaci uvádí zpravodajství České televize.

Podle této zprávy ministerstvo financí nyní slibuje, že příští rok už tolik lidí placených státem přibývat nebude. „Rozhodně další nárůst podporovat nebudu a s vládními kolegy povedu velmi zásadní diskuze,“ upozorňuje ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Letošní rozpočet ale počítá s náborem 8500 nových státních zaměstnanců, na což jsou vyčleněny asi tři miliardy korun.

Navíc se příliš nedaří snižovat počet černých duší: tedy tabulkových míst, která jsou neobsazená. Jen loni takto stát platil o 14 tisíc zaměstnanců víc, než pro něj skutečně pracovalo. Tyto peníze většinou slouží jako odměny a prémie pro stávající zaměstnance. Třeba ve školství je takovýchto prázdných tabulkových míst skoro 2400. Ještě víc lidí chybí organizacím spadajícím pod ministerstvo vnitra, tam chybí hlavně policisté, ale i dozorci ve věznicích.

Ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček přiznává, že na berních úřadech chybí asi 600 úředníků. Jelikož ale úřady dostávají z rozpočtu peníze i na tato místa, většinu jich rozdělí současným pracovníkům – třeba jako odměny nebo odstupné. 

Celkem nedokázaly úřady a státní instituce loni naplnit skoro 14 tisíc tabulkových míst. Což je sice o zhruba 1500 méně než v roce 2016, na druhou stranu je to pořád skoro o devět tisíc míst více než v roce 2015.