Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 21.05.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministerstvo financí dokončuje první verzi rozpočtu na rok 2019. Na konci května předloží ministryně v demisi tuto podobu návrhu vládě. Probíhají i konzultace s jednotlivými resorty. Zatím se ministerstvo drží střednědobého výhledu a počítá s dodržením deficitu padesát miliard. Požadavky ministerstev jsou už teď ale vysoké. Resorty požadují navíc přes sto miliard. Uvádí se ve zpravodajství České televize.

 „V těchto limitech se pohybuji, i když nároky jednotlivých resortů jsou v částce 130 miliard, a to je nereálné,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová. Ministryně chce, aby případný deficit byl způsoben hlavně růstem investic do silnic a dálnic. Schodek loňského roku uhradí stát pomocí dluhopisů. Letos jsou klíčovým slovem investice.

Rozpočet počítá i s tím, že se některým státním zaměstnancům mají znovu zvyšovat platy. Politici zmiňují hlavně učitele. Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga prohlásil, že pedagogům příští rok porostou výdělky o 15 procent. Původně se mluvilo o deseti procentech. S plánem už počítá i resort financí. Počítá se s tím, že minimálně deset procent bude tarifní navýšení mezd, a další peníze půjdou do nenárokových složek, aby ředitelé měli možnost ocenit učitele za konkrétní výkon. „Takže navýšení o patnáct procent pro příští rok je skutečně reálné,“ řekl ministr Robert Plaga. Podle ministerstva školství až do roku 2021 bude jeho rozpočet v přebytku. Loni brali učitelé v průměru přes 30 tisíc. Současná vláda označila růst jejich platů za prioritu. Podle ministerstva by za dva roky pedagogové mohli pobírat zhruba 48 a půl tisíce hrubého měsíčně. Problém je však v tom, že peníze pro to zajištěné zatím nejsou.

Přijít mají i další změny. Klesnout má DPH u kadeřnických a kosmetických služeb, oprav jízdních kol, obuvi, úpravy oděvů a textilních výrobků pro domácnost a prodeje čepovaného piva – z 21 procent na deset. A další úlevu mají získat i stravovací služby. Rovněž u nealko nápojů a jídla má znovu klesnout DPH.

Pokud jde o start třetí a čtvrté etapy EET, tak podle návrhu nebudou muset investovat do programu a pokladny ti podnikatelé, kteří platí daně z příjmů fyzických osob nebo jsou poskytovateli zdravotních služeb hrazených z veřejného pojištění, nejsou plátci DPH a mají maximálně dva zaměstnance. Výše platby v hotovosti za rok nesmí přesáhnout 200 tisíc korun. Ti by nově místo programu nebo pokladny měli dostávat zdarma blok s účtenkami na finančním úřadě. Start třetí a čtvrté vlny je naplánovaný společně půl roku po platnosti novely zákona.

Podporu má návrh u ČSSD. „Podporovali jsme elektronickou evidenci i minule, takže ji budeme podporovat i nadále,“ řekl předseda strany Jan Hamáček. Naopak Piráti jsou proti. „Nepodporujeme start třetí a čtvrté vlny EET, myslíme si, že je to velké zatížení pro podnikatele a malý přínos pro rozpočet,“ uvedl poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Podle kuloárních informací je ve hře na příští rok i vyšší deficit rozpočtu než plánovaných 50 miliard. Ministryně financí v demisi to zatím odmítá. Pokud by se tak stalo, musí všechny takto plánované peníze mířit do investic.