Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 20.10.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministerstvo zemědělství ČR odmítá nařčení Asociace soukromého zemědělství, že v létě, v době sucha, ministerstvo zemědělství zemědělcům s řešením této situace, tj. sucha a nedostatku krmiv, nepomohlo. Podle zprávy ČTK to uvedl na čtvrteční tiskové konferenci Asociace soukromého zemědělství její předseda Stanislav Němec.

Podle Stanislava Němce měl český stát povolit vynechání zasazování meziplodin, které stejně pořádně nevzešly a dovolit širší možnosti pastvin. Místo toho slíbil stát zálohu 70 procent sazby na přímou platbu na plochu, která se bude vyplácet až v listopadu. Zemědělci tak podle něho museli sázet meziplodiny, které stojí několik tisíc korun na hektar a které kvůli suchu neměly šanci řádně vzrůst. "Meziplodiny dorostly do centimetru, už to nevyroste a jsou to vyhozené peníze, které musí zemědělci řešit úplně zbytečně," řekl Stanislav Němec.

Podle ministerstva zemědělství by opatření požadovaná asociací porušila evropské dotační podmínky. Zároveň k tomu uvedlo, že situaci muselo vyhodnotit nejen s ohledem na potřeby zemědělcům, ale také na dodržování pravidel evropské zemědělské politiky. "Zmiňovaná opatření by tato pravidla porušovala a zemědělcům by hrozily následné sankce z nedodržení dlouhodobých závazků," uvedl v reakci mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Podle Asociace soukromého zemědělství úroda trávy v první seči letos klesla na 60 až 70 procent běžné velikosti, druhé nebo třetí seče se často neuskutečnily. Stát tak podle Stanislava Němce měl například povolit zkrmování a zpracovávání jinak nesečených luk, cena krmiv by se nedostala tak vysoko. Zemědělci letošní výpadek sena nahrazovali ještě na začátku září slámou, ale i té je málo. Cena sena se letos zvýšila až čtyřnásobně. Seno chybělo téměř v celé zemi, výjimkou jsou Pošumaví a severní Morava.

Sucho letos způsobilo škody v českém zemědělství až za 12 miliard korun, uvádí Agrární komora ČR. Zemědělci budou chtít od státu odškodnění dvě až 2,5 miliardy korun, aby pomoc byla ekvivalentní kompenzacím v Německu. Největší škody budou na obilovinách, u cukrové řepy, chmele i na krmných plodinách.