Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 14.05.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Pirátská strana) přišel s plánem, jak dostat do oběhu víc bytů. Podle návrhu svěříte svůj neobydlený byt obci a ona ho pronajme za vás.

Podle zpravodajství Seznam Zprávy vláda se uprostřed krize bydlení bude snažit majitele namotivovat, aby nevyužité domy a byty pronajali. Nájemní byty k dispozici totiž docházejí a rychle zdražují a až si začnou hledat stabilní bydlení i uprchlíci z Ukrajiny, bude situace ještě palčivější.

Jednou z cest, jak prázdné byty dostat do oběhu, je zjednodušit majitelům proces pronajímání tím, že by si to vzalo na starosti město.

„Toto řešení pro prázdné nemovitosti se už pilotuje v Praze,“ uvedl pro Seznam Zprávy Z Byznys ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. V celém Česku je, podle agentury PAQ Research, mezi 45.000 a 90.000 volných bytů.

„Je spousta lidí, kteří zdědili druhý byt a v podmínkách vysokých energií a administrativy, je pro ně problém ho pronajmout. Ty byty jsou spící, nejsou to klasické investiční byty,“ vysvětluje Ivan Bartoš.

Cestou zvláštního zdanění prázdných nemovitostí, jak původně kdysi Pirátská stran navrhovala, ale již ministr Bartoš jít nechce. „Nic takového na stole není,“ prohlásil.

Veškerou administrativu by, podle návrhu zákona, na kterém ministerstvo pro místní rozvoj spolupracuje s ministerstvem práce a sociálních věcí, převezme město či obec: „Vy byt svěříte obci, ona vám platí jako nájemník nájem a o ten byt se stará, vy s tím nemáte žádnou starost,“ popsal podstatu svého návrhu ministr Bartoš. Byt potom bude součástí bytového fondu obce.

Další rezervoár bydlení pro uprchlíky z Ukrajiny představují byty ve špatném stavu. Ty chce ministerstvo pro místní rozvoj vtáhnout do oběhu skrze dotační program pro obce a kraje. Příspěvek na opravy či výstavbu bydlení pro uprchlíky z Ukrajiny vyhlásilo před třemi týdny. Vyčlenilo na něj téměř miliardu korun.

O příspěvek 120.000 na osobu a rekonstruovaný byt či 40.000 na jedno místo v ubytovně, podle ministra Bartoše, žádají už stovky obcí. „Jsou tam stovky žádostí. Za první miliardu alokací může být zrekonstruováno až 1500 bytových jednotek,“ uvedl ministr.

Další program, tj. Vlastní bydlení od Státního fondu podpory investic (SFPI), který mladým párům a rodinám poskytoval výhodnější půjčky na bydlení, je již, podle něho, čerstvě vyčerpaný. Prostředky na celý rok padly již v dubnu.

„Program suploval o  něco lepší úroky na bydlení, než jsou na komerčním trhu, využilo ho asi 300 lidí v celé republice. To je pod 1 % hypoték nebo úvěrů, které byly poskytnuty,“ prohlásil Ivan Bartoš.

Podle ministra ale stát nemá na hypotečním trhu suplovat roli bank. „Program neřešil ten strukturální problém. Ministerstvo pro místní rozvoj ani státní fond rozvoje infrastruktury nejsou hypoteční instituce nebo banka,“ dodal.

Lepší úrok tak stát už lidem nezajistí, ale pomoci by mohl s garancemi za hypotéky. „Když vyrostou hypoteční sazby výše, tak může státní rozvojový fond nebo rozvojová banka poskytovat garanci nad rámec úrokové sazby. To projednáváme,“ potvrdil Ivan Bartoš.

  • Zdroj: Seznam Zprávy