Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 21.06.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vláda od července znovu zvýší životní a existenční minimum, tentokrát o 8 až 10 procent. České televizi to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Mimo jiné by to znamenalo, že tisíce rodin nově dosáhnou na přídavky na děti nebo na porodné.

Zatímco životní a existenční minimum chce vláda zvýšit o 8 až 10 procent s tím, že v případě životního minima ze současných 4250 Kč za měsíc by se zvýšilo na 4590 až 4680 Kč a v případě existenčního minima by to bylo ze 2740 Kč za měsíc na 2960 až 3020 Kč.

Přičemž na sociální dávky by dosáhlo zhruba 350.000 lidí. Pokud jde o sociální dávky, které jsou navázané na životní minimum, tak přídavky na děti by byly do výše 3,4násobku a porodné do 2,7násobku životního minima. Zvýšil by se i doplatek na bydlení a rovněž i mimořádná okamžitá pomoc.

„Zvýšení a podpora na nízkopříjmové rodiny, na rodiče, samoživitelky, kteří jsou prostě ve složité situaci, bude někde mezi osmi a deseti procenty,“ uvedl ministr Jurečka. V České televizi bylo rovněž připomenuto, že současná vláda obě minima letos zvýšila už jednou, to je v dubnu o deset procent.

Návrh na zvýšení životního a existenčního minima přinese ministr práce tento týden na jednání představitelů vládní koaličních stran. Plán by měl bez větších problémů projít.

Ze zveřejněných reakcí politických stran k tomuto návrhu vyplývá, že například místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) uvedl, že cílem tohoto zvýšení je kompenzace životních nákladů těm, kteří si sami neumějí pomoci.

Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové je důležité adresně pomáhat těm, kteří se dostávají do nouze, do tíživé situace a k tomu přesně slouží zvýšení dávek, které je navázané na existenční a životní minimum. Zvýšení podpořila i místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN).

Česká televize dále uvedla, že růst životního a existenčního minima až o 10 procent podporuje i celá sněmovní opozice. „Vstupuje do osmi typů sociálních dávek, tak je nezbytné to právě pro ty sociálně nejpotřebnější zvednout,“ reagovala na tento návrh předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. S výhradami souhlasí i místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Lucie Šafránková (SPD). „Zároveň s tím ale říkáme, že by mělo dojít k ukončení zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými,“ míní.

  • Zdroj: Česká televize