Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 15.05.2018
  • Autor: Miroslava Svoboda

Ministr zemědělství Jiří Milek v pondělí 14. května v Hradci Králové pověřil řízením státního podniku Lesy ČR (LČR) stávajícího ředitele lesního a vodního hospodářství Lesů ČR Tomáše Pospíšila. Uvedla to ve své zprávě ČTK.

Tomáš Pospíšil převzal řízení podniku po generálním řediteli Danielu Szórádovi, kterého ministr v pátek odvolal kvůli kůrovcové kalamitě. Výběrové řízení na nového ředitele podniku Milek zatím vypisovat nehodlá.

Hlavním úkolem podniku pod Pospíšilovým vedením podle ministra bude "maximálně využít veškeré těžební kapacity, abychom zamezili šíření kůrovce". Opatření k likvidaci kůrovcové kalamity hodlá Milek představit v úterý odpoledne po jednání meziresortní skupiny, které se zúčastní i premiér v demisi Andrej Babiš a ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec.

Už teď je podle ministra jisté, že kalamita nepůjde zvládnout za několik měsíců. "Kalamita je tak rozsáhlá, že to bude trvat minimálně rok dva," řekl. Uvedl, že problémem je nedostatek pracovníků, v lesnickém oboru v ČR nyní chybí asi 4000 lidí.

Milek také potvrdil, že krizovým manažerem Lesů ČR pro zvládnutí kůrovcové kalamity bude Ludvík Řičář, dosavadní krajský ředitel Lesů ČR v Liberci. "Bude se věnovat těm nejsložitějším lesním správám, které jsou na střední Moravě," řekl Milek k Řičářově roli. Jeho konkrétní postavení ve struktuře podniku i působení v Liberci se podle ministra ještě bude řešit.

Szórádovo odvolání podle Milkova pátečního vyjádření nesouvisí s politickou situací. Podle něj ředitel Szórád pochybil, vytvořil v lesích nekoncepční a zanedbanou situaci, kdy se přemnožil kůrovec.

Výběrové řízení na nového ředitele nechce Milek zatím vypisovat, chce ho nechat na svém nástupci ve vládě s důvěrou Poslanecké sněmovny. Kdyby jako ministr zemědělství pokračoval, pak řekl, že by "vypsal výběrové řízení co nejrychleji".

Státní podnik Lesy ČR spravuje téměř polovinu lesů v zemi a v poslední době je kritizován za to, že zanedbal preventivní opatření proti šíření kůrovce. Kůrovcová kalamita se zejména na východě země stále zvětšuje. Je to mimo jiné důsledek sucha posledních let. Ministerstvo ji označuje z hlediska rozsahu za největší v novodobé historii českého lesnictví.