Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 02.06.2023

Ocenění „Master“ za prodej českých jablek, cibule a brambor včera, 1. června 2023, v Národním zemědělském muzeu Praha předali ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík, předsedkyně Zelinářské unie Čech a Moravy Monika Nebeská a předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček.

„Toto ocenění je symbolickým poděkováním obchodníkům za podporu českého zemědělství. Cílem naší akce je zdůraznit význam tuzemských pěstitelů v nelehkých časech, kdy čelí zvýšené zahraniční konkurenci i rostoucím nákladům na své podnikání,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Ministerstvo oslovilo 13 obchodních řetězců s žádostí o vyplnění tabulky. Vyhodnocení nebylo vždy jednoduché, některá data se nepodařilo ve spolupráci s nevládními organizacemi verifikovat. Na základě došlých dat ministr rozhodl, že v tomto ročníku se ve všech komoditách bude vyhlašovat pouze jeden, a to absolutní vítěz, tedy nejlepší prodejce českých zemědělských produktů.

„Velmi mě těší, že například podstatná část ovoce a zeleniny se pěstuje v systému integrované produkce, jde tedy o produkty vysoké kvality vypěstované v režimu, který je příznivější pro životní prostředí, a který se blíží ekologickému zemědělství,“ uvedl ministr Nekula. 

Ministerstvo si důležitost domácích producentů ovoce a zeleniny uvědomuje. Jen v loňském roce ovocnářům vyplatilo téměř 400 milionů korun a zelinářům přibližně 350 milionů korun. Podobné částky jsou pro pěstitele připraveny i v letošním roce.

Ocenění Master za prodej českých jablek:

V kategorii jablek se absolutním vítězem stal Kaufland ČR. Za sledované období (od 1. října 2021 do 30. června 2022) prodal 8.329 tun českých jablek.

Ocenění Master za prodej české cibule:

V této kategorii vyhrává Kaufland ČR. Za sledované období (od 1. dubna 2022 do 31. října 2022) prodal 6.736 tun české cibule.

Ocenění Master za prodej českých brambor:

Nejvíce českých brambor od českých zemědělců odebral Kaufland ČR. Za sledované období (od 1. června 2022 do 31. prosince 2022) prodal 18.635 tun českých brambor.

  • Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR