Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 17.07.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál nemá požadavky na navýšení rozpočtu pro letošní rok. Podle zprávy ČTK s ministryní financí Alenou Schillerovou hodlá řešit jen přesuny uvnitř své kapitoly státního rozpočtu. Pokud jde o výši rozpočtu pro příští rok, mělo by se jednat zhruba o deset miliard korun.

S ministryní Alenou Schillerovou o tom bude jednat za tři týdny. Podle dřívějšího vyjádření ministra Petra Krčála v návrhu rozpočtu na příští rok chybí v jeho rezortu v zhruba 13 miliard korun. V neděli ministr vnitra a zahraničních věcí Jan Hamáček, jako předseda ČSSD, zformuloval požadavky ministrů za ČSSD, aby byla částka na platy ve veřejné sféře zvýšena o 4,5 miliardy korun, dále by měly jít navíc čtyři miliardy korun na zvýšení rodičovského příspěvku a miliarda korun na sociální služby.

Podle zprávy ČTK na vrub ministerstva práce a sociálních věcí jde tradičně téměř polovina výdajů státního rozpočtu. Podle schváleného návrhu rámce rozpočtu na příští rok by ministerstvo mělo získat přes 633 miliard korun. To je o 41,4 miliardy více ve srovnání se schváleným rozpočtem na letošní rok.

Vláda v návrhu, který musí Sněmovně předložit na konci září, například počítá se zvýšením základní výměry důchodů z devíti na deset procent průměrné mzdy a pro důchodce od 85 let se zvýšením důchodů o tisícikorunu.