Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 11.09.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Udržení plánovaného rozpočtu Společné zemědělské politiky (SZP) po roce 2020 na úrovni současného programového období, výrazné zjednodušení administrativy pro zemědělce a zohlednění odlišnosti jednotlivých členských států. Podle tiskové zprávy ministerstva zemědělství to byla témata, o kterých včera v Bruselu diskutoval ministr zemědělství Miroslav Toman s komisařem pro zemědělství a rozvoj venkova Philem Hoganem.

„Cíle Společné zemědělské politiky po roce 2020 jsou poměrně ambiciózní. Pokud jich chceme skutečně dosáhnout, je nezbytné mít k tomu dostatečně silný rozpočet, alespoň na úrovni současného programového období. Zdůraznil jsem také, že pro Českou republiku je zásadní zohlednění národních specifik a dobrovolnost některých nástrojů. V těchto tématech nám komisař Hogan vyjádřil jasnou podporu,“ řekl po jednání s komisařem Philem Hoganem ministr zemědělství Miroslav Toman.

Prioritou ČR je zohlednit specifika v jednotlivých členských státech. Nástroje, jakými jsou zastropování přímých plateb nebo degresivita, by proto podle ministra Miroslava Tomana měly zůstat dobrovolné.

„Postihlo by to naprostou většinu českých firem. Historicky máme danou nějakou strukturu zemědělských podniků. Stejně jako v EU existují státy, jejichž zemědělství stojí na malém a středním podnikání, dominují u nás velké podniky, které by povinná horní hranice plateb postihla,“ uvedl Toman.

Komisař Phil Hogan vyjádřil pochopení pro strukturu českého zemědělství a vyjádřil zájem jednat dále o možném nastavení nástrojů.

Za problematické považuje ministr také avizované snížení finanční obálky na rozvoj venkova, která by v případě ČR byla oproti ostatním členským státům krácena nejvíce, a to až o 350 milionů eur. ČR rovněž prosazuje výraznější navýšení prostředků na podpory vázané na produkci, a to na 25 až 30 procent.

S komisařem Philem Hoganem hovořil ministr Miroslav Toman také o nekalých obchodních praktikách. Ujistil jej, že ČR návrh směrnice podporuje a současně vítá, že členské státy si budou moci na svém území stanovit ještě širší opatření pro regulaci nekalých obchodních praktik nad rámec směrnice.

Ministr Miroslav Toman se včea také setkal i s komisařem pro životní prostředí, námořní záležitosti a rybolov Karmenu Vellou. Jednal s ním o budoucí podobě Evropského námořního a rybářského fondu, který v ČR významně přispívá k rozvoji sladkovodní akvakultury. Ministr Miroslav Toman vyzdvihl zejména přínos sektoru pro ochranu vody, půdy a životního prostředí. Komisař Karmenu Vella ujistil, že cílem Evropské komise je i nadále podporovat akvakulturu, včetně sladkovodní, a pochválil ČR za čerpání finančních prostředků ve stávajícím období. Oba se také shodli na potřebě zjednodušit nastavení fondu.

  • Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR