Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 13.09.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se dnes znovu sejde se zástupci lékařských a zdravotnických odborů. Odbory žádají desetiprocentní růst platových tarifů pro příští rok, protože jim ho přislíbila předchozí vláda. Již v neděli v televizní debatě v pořadu Otázky Václava Moravce České televize se ministr Adam Vojtěch vyjádřil, že plošné přidání zdravotníkům odmítá. Podle něj půjde do nemocnic o 13 % více financí, než tomu bylo letos s tím, že ředitelé nemocnic mohou přidat tam, kde potřebují.

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče je od poloviny srpna ve stávkové pohotovosti. Podporuje ji i Lékařský odborový klub. Předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková v televizním pořadu zopakovala, že pokud ministr zdravotnictví na jejich požadavek nepřistoupí, budou zdravotnické odbory zvažovat další kroky. Uvedla, že jedním z nich mohou být i podání na inspektoráty práce, aby přepočítaly přesčasové hodiny zaměstnanců nemocnic.

"Podněty na inspektoráty práce máme připravené. Je to jedna z možností po jednání s panem ministrem," řekla ČTK v pondělí předsedkyně svazu Dagmar Žitníková. Odbory podle ní také připravují vzor podání informace nadřízenému, kterou mohou zaměstnanci na problémy upozornit.

Úhradová vyhláška, která peníze ve zdravotnictví na příští rok rozděluje, je podle ministra Adama Vojtěcha už podepsaná a brzy vyjde ve Sbírce listin. Podporuje zvýšení odměn nízkopříjmovým skupinám ve zdravotnictví. Příští rok dostanou přidáno zdravotníci ve směnném provozu.

Platy zdravotních sester, jak uvádí ČTK, rostly podle analýzy ministerstva zdravotnictví loni o 12 procent místo slíbených deseti procent. Za posledních pět let to bylo téměř o třetinu. Přesto jich aktuálně v nemocnicích chybí kolem 3000.

Ve zdravotnictví pracuje asi 260.000 lidí, v sociálních službách kolem 100.000. Nejvíce, asi 80.000, je zdravotních sester, jejichž hrubý plat byl loni ve státní sféře průměrně 36.000 korun, v nestátní 24.200 korun. Předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková zdůrazňuje, že zdravotní sestry v městských, krajských a soukromých nemocnicích, mají podstatně nižší mzdy, než sestry ve fakultních nemocnicích, které jsou řízeny státem. Podle ministra Adama Vojtěcha ale není možné jejich zřizovatelům navyšování platů nařídit.