Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 03.04.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Pro bezproblémový chod jatek v České republice je každý den zapotřebí dozoru zhruba 500 veterinárních lékařů a techniků Státní veterinární správy. Pro případ nouze je nyní v záloze připraveno až 80 soukromých veterinářů, kteří by v případě potřeby doplnili úřední veterináře při dozoru nad porážkami zvířat. Uvádí se v tiskové zprávě ministerstva zemědělství (MZe).

„Chci poděkovat Komoře veterinárních lékařů, která nabídla pomoc v případě, kdy by část státních veterinářů musela povinně do karantény. Vypomoci by takto mohlo až 80 soukromých veterinářů tak, aby nebylo ohroženo porážení zvířat na jatkách a plynulé zásobování obyvatel,“ prohlásil ministr zemědělství Miroslav Toman. Zároveň ocenil práci všech veterinárních lékařů, kteří jsou v každodenním nasazení a pečují o zdraví a pohodu zvířat.

Tisková zpráva MZe dále zdůrazňuje, že veterinární dozor na jatkách hraje nezastupitelnou roli pro fungování pro stát strategického potravinářského průmyslu a na něj navazujících odvětví. I v době koronavirové pandemie dozoruje v celé České republice již od časných ranních hodin každý den téměř 500 úředních veterinárních lékařů a techniků.

Podle prezidentky komory veterinárních lékařů Radky Vaňousové veterinární lékaři pracují ve velmi ztížených podmínkách, v první linii, kdy se dostávají do kontaktu s mnoha chovateli hospodářských i zájmových a domácích zvířat. Navzdory komplikacím, které aktuální situace přináší, podle ní, soukromí i úřední veterinární lékaři plní očekávání veřejnosti tím, že pečují o zdraví zvířat a péčí o hospodářská zvířata pomáhají zajišťovat dostatek potravin živočišného původu.

I v podmínkách nouzového stavu veterinární inspektoři Státní veterinární správy (SVS) pokračují v kontrolách hygieny prodeje potravin živočišného původu konečným spotřebitelům Ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád k tomu uvedl, že SVS klade důraz zejména na ochranu potravin před kontaminací ze strany zaměstnanců i spotřebitelů. Cílem je také zabránit zneužívání krizového stavu k tomu, aby byli spotřebitelé klamáni a byly jim podsouvány falšované, nekvalitní nebo dokonce zdravotně závadné potraviny. Mezi priority zajišťované i v nouzovém režimu patří řešení závažných případů týrání zvířat vyžadujících okamžité řešení, popřípadě řešení akutních případů a událostí při přepravě jako jsou havárie vozidel přepravujících zvířata.

Do boje proti pandemii koronaviru se aktivně přidaly také státní veterinární ústavy (SVÚ). Laboratoř SVÚ Jihlava se již před týdnem plně zapojila do testování vzorků v Kraji Vysočina, kde do té doby chyběla laboratoř pro tento účel. Kapacity vytížených laboratoří v hlavním městě by mohl v brzké době posílit také SVÚ Praha. Olomoucký SVÚ pak zdarma zapůjčil genetické laboratoři Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie sofistikovaný přístroj, který genetická laboratoř využije k testování vzorků na nový koronavirus.

„Jsem velmi vděčný za tuto nabídku našich odborníků, je vidět, že se osvědčila a kapacity našich laboratoří umožňují výrazně zrychlit provádění testů na koronavirus. Je také možné otestovat větší množství lidí, což je pro zvládnutí pandemie velice důležité,“ řekl k tomu ministr zemědělství Miroslav Toman. Mimo SVÚ Ministerstvo zemědělství nabídlo také kapacitu laboratoří Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně.

  • Zdroj: MZe